GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uloga državnih poduzeća i državni poticaji glavne teme završne faze Investicijskog sporazuma Kina-EU

Uloga državnih poduzeća i državni poticaji glavne teme završne faze Investicijskog sporazuma Kina-EU
PREGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2020 / 07:38
Autor: Matej Balen
PEKING – Krajem prošloga mjeseca su Kina i Europska unija održale 29. krug pregovora o europsko-kineskom investicijskom sporazumu za koji se pretpostavlja da će biti potpisan do kraja ove godine, nakon sedam godina pregovora.

Gao Feng, glasnogovornik kineskog Ministarstva trgovine, rekao je da su dvije strane pregovarale o tekstu sporazuma i popisu obveza te postigli aktivan napredak. Do sada su dvije strane već postigle dogovor o aranžmanima za pregovore u sljedećih nekoliko mjeseci, piše China Radio International (CRI).

„Prošle godine je na 21. sastanku kineskih i europskih čelnika usuglašeno da će pregovori o europsko-kineskom investicijskom sporazumu završiti do 2020., te se ovaj cilj nije promijenio. Kina i Europa su obratile blisku pozornost na to i nadaju se da će investicijski sporazum tvrtkama i investitorima donijeti korist što prije, naročito uz sadašnju pozadinu negativnog utjecaja pandemije na globalno gospodarstvo. Sporazum će definitivno koristiti produbljivanju gospodarske i trgovinske suradnje između Kine i Europe te promicati oporavak globalnog gospodarstva'', izjavio je Gao.

Prema analizi SCMP-a, glavne prepreke brzom završetku pregovora ostaju različita gledišta oko uloge državnih poduzeća, te mjera državnog poticanja, zbog čega je Kina često u međunarodnoj javnosti bila optuživana za netransparentnost i vođenje „nepoštene tržišne utakmice“, a kineska poduzeća su imala praksu nuditi svoje usluge i proizvode ispod tržišne, pa čak i proizvodne cijene. Europski pregovarači su potvrdili da su državni poticaji i uloga državnih kompanije glavna tema koja je preostala u pregovorima, te su pozvali Kinu da će morati učiniti više kako bi konačni dogovor bio moguć.

Godišnji sastanak na vrhu Kina – EU koji se inače održava u travnju mjesecu, će ove godine biti održan preko video konferencije, najvjerojatnije u trećem tjednu ovoga mjeseca. U ovom terminu se očekuje i iduća runda pregovora o Investicijskom sporazumu koji bi morao donijeti napredak u navedenim poglavljima kako bi se ispunio plan potpisa sporazuma u ovoj godini.

Pregovori između Europe i Kine traju od 2013. godine, i bili su prožeti brojnim problemima i političkim utjecajima, naročito u ulozi protekcionizma i zatvorenosti kineskog tržišta za strane investitore. Europa je dugo tražila reciprocitet u pristupu kineskom tržištu po uzoru na otvoreno europsko tržište koje su koristili kineski ulagači. Proteklih godina su pregovori išli sporo zbog kineske fokusiranosti na pregovore oko trgovinskog sporazuma sa SAD-om, ali sada, zbog velikih problema u dogovorima s Amerikom, Kina je ponovno ubrzala pregovore s Europskom unijom.

„Nadamo se kako ćemo se sa našim EU partnerima naći na pola puta“, zaključio je Zhang Ming iz kineskog pregovaračkog tima.

Tagovi: pregovori Kine i EU, Investicijski sporazum Kina-EU, kineska državna poduzeća, kineski državni poticaji, kineska ekonomija, kinesko tržište, Gao Feng
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE