GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ulazak u ERM II: Plenković otkrio srednji tečaj za euro

Ulazak u ERM II: Plenković otkrio srednji tečaj za euro
UVOĐENJE EURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2020 / 19:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Andrej Plenković, Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na konferenciji za medije, vezano ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam (ERM II), svojevrsnu čekaonicu za ulazak u eurozonu, otkrili su koji će biti središnji tečaj kune za euro.

Kako je objavljeno u četvrtak, a potvrđeno na sastanku Andreja Plenkovića i predsjednika Vlade Slovenije Janeza Janše u Otočcu Ob Krki, Hrvatska je primljena u Europski tečajni mehanizam (ERM II).

Odluku o ulasku u ERM II donose zemlje koje sudjeluju u tom mehanizmu, to jest 19 zemalja eurozone i Danska te predstavnici Europske središnje banke. Država članica koja želi uvesti euro mora najmanje dvije godine provesti u mehanizmu ERM II prije nego što uvede zajedničku europsku valutu, što znači da Hrvatska može računati na ulazak u eurozonu najranije 2023. godine.

"Danas je donesena odluka da se Hrvatsku primi u Europski tečajni mehanizam (ERM II). To je korak koji kolokvijalno nazivamo predvorje eurozone. S nama je primljena i Bugarska", rekao je Andrej Plenković i dodao:

"Naše članstvo u eurozoni podržala je Europska komisija. Mi smo trenutno po broju stanovnika najmanja članica EU koja još nije preuzela euro. Po određenim paramatrima smo vezani uz euro."

Napomenuo je da je odlučeno da središnji tečaj kune za euro bude 7,53450 kuna.

Mi smo vezani za euro, naglasio je Plenković. "Kroz ugovor o pristupanju u EU i potvrdom na referendumu Hrvatska je već u lipnju 2011. odlučila da će pristupiti eurozoni kad ispuni kriterije. Podsjećam na detalj da je utvrđen središnji paritet između kune i eura i on će biti 7,53450 kuna za jedan euro."

Za idući korak moramo nastaviti ispunjavati uvjete, stabilnost cijena, stabilnost tečaja itd, naglasio je dodajući da treba nastaviti smanjivati javni dug. Nije htio spekulirati o datumu ulaska u eurozonu jer je gotovo svaka država imala svoj "tempo". "Ovime smo dodatno ojačali reputaciju Hrvatske na ekonomskom i financijskom planu, na tržištima, ovo za nas znači novu legitimaciju", istaknuo je.

Ovo je jedan od uspjeha naše Vlade na kojem smo radili tiho, ali predano. U sljedećem mandatu ćemo doći i do temeljnog cilja, ulazak u europodručje, zaključio je Andrej Plenković i zahvalio svima koji su sudjelovali u procesu.

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da su se obvezali na provedbu 19 mjera u šest reformskih područja. Svih 19 mjera Hrvatska je ispunila u prvoj polovici svibnja, više od mjesec dana prije roka. "Dokazali smo se kao odgovorni", rekao je Marić.

Tagovi: uvođenje eura, europski tečajni mehanizam, euro, tečaj eura, tečaj kune
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE