GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna

Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna
IMOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2022 / 16:43
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na kraju trećeg tromjesečja 2021. ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je 576 milijardi kuna ili 2,2 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke (HNB).

Kako je navedeno u novom Statističkom priopćenju o statistici financijskih računa za treće tromjesečje prošle godine, financijske obveze kućanstava iznosile su 156 milijardi kuna, što je za 1,2 posto više u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja.

"Ta su kretanja rezultirala povećanjem financijske netovrijednosti sektora kućanstava na 420 milijardi kuna, što je 2,6 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, čime se nastavio trend postupnog, ali postojanog povećavanja financijske netovrijednosti ovog sektora", napisali su iz HNB-a.

Iz središnje banke su izvijestili i da je na kraju trećeg tromjesečja 2021. financijska imovina hrvatskoga gospodarstva iznosila 2.718 milijardi kuna, što je povećanje za 89,1 milijardi kuna u tom tromjesečju, a za 211,9 milijardi kuna u razdoblju od godine dana.

Istodobno su financijske obveze hrvatskoga gospodarstva iznosile 2.864 milijardi kuna, a povećale su se za 53,3 milijarde kuna u tromjesečju, odnosno za 182,4 milijarde kuna u razdoblju od godine dana, podaci su HNB-a.

U odnosu na BDP, financijska imovina hrvatskoga gospodarstva na kraju trećeg tromjesečja 2021. iznosila je 650 posto godišnjeg BDP-a, što je smanjenje od 14,4 postotnih bodova u tom tromjesečju i smanjenje za jedan postotni bod u razdoblju od godinu dana, navedeno je.

Nadalje, financijske obveze hrvatskoga gospodarstva smanjile su se za 25,4 postotnih bodova u tromjesečju i za 11,7 postotnih bodova u godinu dana, te su na kraju trećeg tromjesečja 2021. dosegnule razinu od 685 posto godišnjeg BDP-a.

"Time je nastavljeno smanjenje stanja imovine i obveza hrvatskoga gospodarstva u odnosu na BDP, koje je započelo u prethodnom tromjesečju zahvaljujući sporijem rastu njihove vrijednosti u odnosu na rast tromjesečnog BDP-a", napisali su iz HNB-a.

Izvijestili su i da je na kraju trećeg tromjesečja 2021. ukupna financijska imovina nefinancijskih poduzeća iznosila 767 milijardi kuna, to jest 2,1 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja. Nadalje, financijske obveze nefinancijskih poduzeća iznosile su 1.151 milijardu kuna, što je pad od 0,2 posto u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja.

Tagovi: financijska imovina kućanstava, Hrvatska narodna banka, nekretnine, dionice
PROČITAJ I OVO
Hladan tuš: Američki BDP u prvom kvartalu pao 1,5 posto
PAD
Hladan tuš: Američki BDP u prvom kvartalu pao 1,5 posto
WASHINGTON - Revidirani podaci američkog Ministarstva trgovine pokazali su da je realni bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u prvom tromjesečju pao za 1,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.
EIZ: CEIZ indeks sugerira rast BDP-a od 6,7 posto u prvom kvartalu
SIGNALI
EIZ: CEIZ indeks sugerira rast BDP-a od 6,7 posto u prvom kvartalu
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa sugerira da će hrvatsko gospodarstvo u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasti za 6,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je nastavak usporavanja godišnje stope rasta BDP-a, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
Beroš najgori u povlačenju europskog novca
NAJGORI
Beroš najgori u povlačenju europskog novca
ZAGREB - Od 5,1 milijardu kuna iz Fonda solidarnosti EU predviđenih za sanaciju zgrada nakon zagrebačkog potresa, do 30. travnja isplaćeno je nešto više od 400 milijuna kuna, odnosno osam posto od ukupne alokacije, piše u četvrtak Jutarnji list, navodeći da je u povlačenju novca najgore Ministarstvo zdravstva.
Bruto inozemni dug krajem siječnja 45,1 milijardu eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug krajem siječnja 45,1 milijardu eura
ANALIZA - Snažan rast BDP-a tijekom 2021. rezultirao je izrazitim poboljšanjem relativnog pokazatelja bruto inozemne zaduženosti, koji je na kraju prosinca 2021. iznosio 78% BDP-a, što je za 1,9 postotnih bodova manje u usporedbi s krajem 2020.
Zaharova: Rusija pozdravlja prijedlog Kine o proširenju BRICS-a, ali....
REAKCIJE
Zaharova: Rusija pozdravlja prijedlog Kine o proširenju BRICS-a, ali....
MOSKVA - Ruska Federacija pozdravlja prijedlog Kine da proširi skupinu rastućih svjetskih gospodarstava poznatijih kao BRICS, ali smatra da je preuranjeno imenovati potencijalne kandidate za pridruživanje udruzi, rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE