GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajinske izbjeglice relativno uspješno nalaze posao u Sloveniji

Ukrajinske izbjeglice relativno uspješno nalaze posao u Sloveniji
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.08.2023 / 10:36
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Ukrajinski izbjeglice relativno su se uspješno integrirali u slovensko tržište rada, a većina ih je do sada našla posao na poslovima za koje je dovoljna osnovna komunikacija na slovenskom jeziku, podaci su Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije.

Krajem srpnja u njihovoj evidenciji bilo je nešto više od 500 nezaposlenih izbjeglica iz ove istočnoeuropske zemlje.

Od ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače prošle godine u evidenciju ustanove do 20. srpnja prijavile su se 834 osobe, od kojih je 766 imalo status privremene zaštite, a 66 status supsidijarne zaštite. U drugoj polovici prošlog mjeseca na zavodu je zbrinuto 529 nezaposlenih osoba iz Ukrajine.

Raseljenim osobama iz Ukrajine za prijavu u instituciju potreban je status osobe s privremenom zaštitom, koji, prema zakonu o uvođenju privremene zaštite usvojenom prošle godine, traje godinu dana i može se produžiti na najviše dva šesto mjesečna razdoblja. Nakon priznavanja tog statusa dobivaju i pravo na slobodan pristup tržištu rada.


Na upit traže li poslodavci ovaj kadar, iz Zavoda odgovaraju da zapošljavaju one koji ispunjavaju uvjete radnog mjesta. Do kraja lipnja 159 osoba iz Ukrajine odjavilo se iz evidencije nezaposlenih radi zapošljavanja, "što potvrđuje da se relativno brzo uspijevaju integrirati na tržište rada u Sloveniji", procijenili su.

No, zapošljavanje Ukrajinaca ove je godine očito uzelo maha. Do kraja prošle godine imali su status privremenih odn supsidijarne zaštite zaposlio 81, a ove godine već 78 u prvom polugodištu.

Posao su dobili za radna mjesta na kojima je dovoljna osnovna komunikacija na slovenskom jeziku, objasnili su iz zavoda. “Sa složenošću posla raste i potrebna razina znanja jezika, a to je dugotrajan proces”, dodaju.

Među ukrajinskim izbjeglicama prijavljenima u zavodu primijetili su veliku motivaciju za učenje slovenskog jezika, budući da sudjeluju na tečajevima. "Učenje se odvija, i zbog sličnosti jezika, relativno brzo, u principu se prijemni ispit iz slovenskog položi bez problema i puno prije roka", kažu.

Državljani trećih zemalja moraju položiti ispit iz slovenskog jezika u Sloveniji najmanje na početnoj razini (razina težine A1) u roku od godinu dana od prijave u evidenciju nezaposlenih osoba na zavodu za zapošljavanje.

Čim je postalo jasno da se može očekivati povećan broj prijava prognanika iz Ukrajine, zavod je održao interne edukacije na kojima su kolegama detaljno predstavili priručnik za rad s osobama migrantskog porijekla, posebne oblike proces savjetovanja koji provode za osobe koje se s njima ne mogu sporazumijevati na slovenskom jeziku, kao i specifičnosti statusa prognanika iz Ukrajine kojima je odobren status privremene zaštite koji se razlikuje od statusa osoba s međ. zaštite i drugih stranaca iz trećih zemalja.

Tagovi: Ukrajinske izbjeglice, sLOVENIJA
PROČITAJ I OVO
Kineski izvoz pao više od očekivanog u ožujku
IZVOZ
Kineski izvoz pao više od očekivanog u ožujku
PEKING - Kineski izvoz smanjen je u ožujku za 7,5 posto na godišnjoj razini, dok je uvoz pao za 1,9 posto, objavila je danas kineska carina.
U Njemačkoj potvrđeno smanjenje inflacije
INFLACIJA
U Njemačkoj potvrđeno smanjenje inflacije
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u ožujku je iznosila 2,2 posto, potvrdio je u današnjem priopćenju Njemački savezni ured za statistiku prvu procjenu s početka mjeseca.
Georgieva: Možemo odahnuti, izgbjegli smo recesiju
OCJENE
Georgieva: Možemo odahnuti, izgbjegli smo recesiju
WASHINGTON - Snažan rast u Sjedinjenim Američkim Državama pomogao je poboljšanju izgleda za svjetsku ekonomiju, ali potrebno je učiniti više kako bi se zaustavio pad produktivnosti, rekla je u četvrtak direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva.
Slovenija: Prošle godine zabilježen najveći broj radno aktivnih u posljednjem desetljeću
TRŽIŠTE RADA
Slovenija: Prošle godine zabilježen najveći broj radno aktivnih u posljednjem desetljeću
LJUBLJANA - U Sloveniji je lani bilo zaposleno oko 989.000 ljudi, što je 0,3 posto više nego godinu prije i najviše u posljednjem desetljeću.
Singapurska ekonomija porasla 2,7% u prvom kvartalu
USPORAVANJE
Singapurska ekonomija porasla 2,7% u prvom kvartalu
SINGAPUR - Gospodarstvo Singapura u prva tri mjeseca 2024. poraslo je najslabijim tromjesečnim tempom u godini nakon usporavanja proizvodnje, ali ekonomisti očekuju jačanje rasta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE