GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ujesen realno očekivati snažan rast broja nezaposlenih

Ujesen realno očekivati snažan rast broja nezaposlenih
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2020 / 11:19
Autor: RBA analize
ANALIZA - Broj nezaposlenih osoba evidentiranih pri HZZ-u smanjio se u lipnju u odnosu na svibanj za 7.188 osoba ili 4,6%. Krajem lipnja je pri HZZ-u bilo registrirano 150.651 nezaposlenih osoba.

Pri tome je broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih iznosio 14.972 osoba što predstavlja rast za 4.195 osoba ili 38,9% u odnosu na svibanj. Iz evidencije nezaposlenih u lipnju je izašlo 22.160 osoba, što je rast od 9.988 osoba ili 82.1% u odnosu na svibanj.

Na godišnjoj razini, u lipnju je treći mjesec zaredom zabilježen rast broja nezaposlenih pri HZZ-u. U odnosu na lipanj 2019. broj nezaposlenih veći je za 38.482 osobe odnosno 34.3%. Od ukupnog broja ulazaka u evidenciju, promatrano prema razlogu prestanka radnog odnosa, u lipnju se najveći broj ulazaka odnosi na istek ugovora o radu na određeno vrijeme i to 8.306 osoba te na poslovno uvjetovani otkaz gdje je zabilježeno 2.536 osoba. S druge strane, od ukupnog broja izlazaka iz evidencije u lipnju, 19.908 osoba (90% od ukupno izišlih iz evidencije) zaposleno je na temelju radnoga odnosa i drugih poslovnih aktivnosti od čega se 7.244 izlazaka odnosi na sezonsko zapošljavanje, a 327 na zapošljavanje u inozemstvu.
U ukupnome broju nezaposlenih u lipnju, 100.256 (ili 66,5%) osoba bile su nezaposlene manje od godinu dana, 24.340 osoba (ili 16,2%) bila je nezaposlena 1-3 godine, dok je 26,055 osoba (ili 17,3%) bila nezaposlena 3 ili više godina.

Uz pad broja nezaposlenih osoba, stopa registrirane nezaposlenosti, čija je objava na rasporedu DZS-a najavljena za danas, mogla bi se spustiti na 9%. Iako je sezonski rast zaposlenih značajno izostao, jače priljeve u evidenciju nezaposlenih osoba sprječavaju Vladine izdašne mjere potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim COVID-19.

Prava slika na tržištu rada doći će s jesenjim mjesecima, kada isteknu Vladine mjere i dio sezonskih radnika se vrati na Zavod za zapošljavanje kada moguće je očekivati snažan rast nezaposlenosti i pad zaposlenosti. Zrcalit će to sliku snažnog pada gospodarske aktivnosti, a osobito kod mikro i malih poduzetnika koji su i sada najveći korisnici Vladinih potpora za zapošljavanje.

Tagovi: hrvatsko tržište rada, nezaposlenost, koronavirus u Hrvatskoj, koronakriza, Hrvatski zavod za zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE