GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu

Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2021 / 10:28
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju kolovoza broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.588.965 osoba što je za 0,1% više u odnosu na srpanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 2,1%.

Kumulativno, za razdoblje od siječnja 2021. do kolovoza 2021. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine broj ukupno zaposlenih veći je za 0,1%. Pri tome je broj zaposlenih u pravnim osobama dosegnuo 1.360.046 (+0,2% u odnosu na srpanj te +1,7% u odnosu na kolovoz 2020.). Navedeni pokazatelji potvrđuju nastavak solidnih kretanja na tržištu rada, a rezultat su velikim dijelom snažne podrške kroz državne subvencije koje su u uvjetima pandemije i gospodarskog pada spriječile negativne šokove na tržištu rada, ali i solidne turističke sezone. Uspoređujući pokazatelje za prvih osam mjeseci 2019. u odnosu na isto razdoblje 2021. ukupan broj zaposlenih smanjio se za samo 0,17%.

Prema NKD strukturi, u kolovozu je, očekivano, nastavak rasta broja zaposlenih osoba zabilježen u kategorijama Informacije i komunikacije (+8,1% godišnje te +0,2% u odnosu na srpanj) te Građevinarstvo (+7,1% godišnje te +0,8% u odnosu na srpanj). Očekivano, u kolovozu je snažan godišnji rast zabilježen i kod Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+10,4% te +7,3% na mjesečnoj razini) na što su upućivali i izvrni rezultati središnjeg dijela turističke sezone. Potvrđuje to i podatak kako najveći oporavak na tržištu rada bilježe upravo jadranske županije.

Pozitivne trendove u već spomenutim djelatnostima očekujemo i u nastavku godine koji će u građevinarstvu biti podržani investicijama u infrastrukturne projekte (financirane EU fondovima) kao i nastavku povoljnih trendova u segmentu stanogradnje. Kontinuirano pozitivni trendovi djelatnosti informacija i telekomunikacija uz rast aktivnosti, koji potvrđuje otpornost na krizu uzrokovanu pandemijom, zasigurno će se pozitivno odraziti i na rast broja zaposlenih i u ovom segmentu. U strukturi prerađivačke industrije, koja zapošljava oko 16,8% ukupno zaposlenih u pravnim osobama, uz stabilnu mjesečnu razinu, na godišnjoj je razini zabilježen rast broja zaposlenih za 1,3%.

U narednim mjesecima očekujemo nastavak povoljnih kretanja u zaposlenosti potaknutih oporavkom gospodarstva međutim kao negativan rizik ne smijemo zanemariti rastuću neizvjesnost zbog ponovnog porasta broja zaraženih. Iako ne očekujmo uvođenje snažnih restriktivnih mjera budući da je situacija na proljeće pokazala kako se i uz blage mjere može uspješno upravljati krizom, a većina gospodarskih djelatnosti neometano odvijati ne isključujemo mogućnost kako bi se i potencijalno ponovno uvođenje blažih mjera moglo nepovoljno odraziti na kretanje zaposlenosti u određenim djelatnostima (posebice uslužnim).

Tagovi: zaposlenost, nezaposlenost, tržište rada, hrvatsko tržište rada, građevina, IT sektor
PROČITAJ I OVO
Poslovna klima u Njemačkoj na najnižoj razini u šest mjeseci
PESIMIZAM
Poslovna klima u Njemačkoj na najnižoj razini u šest mjeseci
MUENCHEN - Poslovna klima u Njemačkoj u listopadu se pogoršala četvrti mjesec zaredom, jer uska grla u opskrbi i proizvodnji, nagli rast cijena energenata i rast broja slučajeva koronavirusne zaraze koče oporavak najvećeg europskog gospodarstva.
S tržišta nestalo 128.000 radnika mlađih od 35
RADNA SNAGA
S tržišta nestalo 128.000 radnika mlađih od 35
ZAGREB - U 13 godina s tržišta je nestalo 128 tisuća radnika mlađih od 35 godina pa oni danas čine svega trećinu ukupno zaposlenih, piše u ponedjeljak Večernji list.
MMF potvrdio rast srpskog BDP od 6,5%
RAST
MMF potvrdio rast srpskog BDP od 6,5%
WASHINGTON – Misija Međunarodnog monetarnog fonda održala je produktivne razgovore sa srpskim vlastima o politikama za završetak prve revizije u okviru Instrumenta za koordinaciju politike, objavio je MMF i potvrdio prognozu te međunarodne finansijske institucije da će srpski BDP ove godine iznositi 6,5 odsto.
Zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog stupa
MIROVINE
Zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog stupa
ZAGREB - Gotovo dvadeset godina od početka mirovinske reforme u kojoj je dio mirovinskih doprinosa usmjeren u drugi stup, i dalje traju rasprave je li se pravilno postupilo, piše u subotu Večernji list, navodeći da zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog mirovinskog stupa.
Vladajuća japanska stranka definirala agendu za ekonomsku sigurnost zemlje
AGENDA
Vladajuća japanska stranka definirala agendu za ekonomsku sigurnost zemlje
TOKIO - Glavni tajnik japanske vladajuće Liberalne demokratske stranke (LDP) Akira Amari u subotu je izložio politiku nove japanske vlade o ekonomskoj sigurnosti, koja je fokusirana na dva stupa - "stratešku autonomnost i stratešku neophodnost".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE