GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ublažena procjena pada njemačkog BDP-a u drugom tromjesečju

Ublažena procjena pada njemačkog BDP-a u drugom tromjesečju
BDP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2020 / 13:43
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemačko gospodarstvo smanjilo se u drugom tromjesečju rekordnih 9,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca zbog naglog pada osobne i potrošnje kompanija i u vrijeme pandemije Covida-19, izvijestio je u utorak statistički ured.

Pad je puno dublji nego u vrijeme vrijeme financijske krize prije nešto više od deset godina i najveći otkako je Njemačka 1970. godine počeka objavljivati kvartalne podatke, bilježe u Destatisu.

Nova procjena pokazuje ipak nešto blaži pad njemačkog BDP-a u drugom tromjesečju no što su statističari izračunali u srpnju, utvrdivši da su aktivnosti pale 10,1 posto.

U prva tri ovogodišnja mjeseca aktivnosti su na tromjesečnoj razini pale dva posto, što znači da je Njemačka u recesiji.

Osobna potrošnja potonula je u razdoblju od travnja do lipnja 10,9 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kapitalna ulaganja 19,6 a izvoz 20,3 posto, pokazuju sezonski prilagođeni podaci njemačkog statističkog ureda.

Jedina svijetla točka bila je državna potrošnja, koja je na kvartalnoj razini porasla 1,5 posto, zahvaljujući vladinim mjerama potpore u vrijeme koronakrize, priopćio je ured.

Njemački parlament suspendirao je zabranu zaduživanja u ovoj godini kako bi vlada mogla financirati mjere ublažavanja krize i fiskalne poticaje. Njemačka se zadužila za rekordnih 217,8 milijardi eura, navodi Reuters.

Zbog tog je zaokreta Njemačka u prvoj polovini godine zabilježila proračunski deficit od 51,6 milijardi eura, objavio je Destatis u odvojenom priopćenju.

Iskazan udjelom u BDP-u, deficit iznosi 3,2 posto BDP-a, prema maastriškim kriterijima.

Središnja banka očekuje da će osobna potrošnja dovesti do snažnog oporavka gospodarstva u trećem tromjesečju, koje ipak neće dosegnuti pretpandemijsku razinu prije 2022. godine.

Njemačke kompanije optimističnije u kolovozu
Optimizam se nazire i u očekivanjima čelnika njemačkih kompanija u kolovozu, pokazuje izvješće ekonomskog instituta Ifo, potaknuvši nadu da se kompanije u najvećem europskom gospodarstvu oporavljaju od šoka koronakrize.

Ifov indeks poslovne klime porastao je u kolovozu na 92,6 bodova, sa srpanjska revidirana 90,4 boda.

„Njemačko je gospodarstvo na putu oporavka“, zaključio je predsjednik Ifoa Clemens Fuest, ističući da kompanije bolje ocjenjuju i trenutnu poslovnu situaciju no što je bio slučaj u kolovozu.

Tako je indeks koji iskazuje njihovu ocjenu trenutnog stanja porastao na 87,9 bodova, sa srpanjskih 84,5 bodova.

Ekonomist Ifoa Klaus Wohlrabe procjenjuje da će njemačko gospodarstvo u trećem tromjesečju porasti gotovo sedam posto.

"Oporavak je još krhak, još nismo dosegnuli pretkriznu razinu", kazao je Wohlrabe za Reuters, naglašavajući da skok broja novozaraženih u posljednje vrijeme naglašava rizik novog vala epidemije koronavirusa, koja bi mogla omesti oporavak.

Tagovi: njemački BDP, Njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE