GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U travnju u SAD-u otvoreno 428.000 novih radnih mjesta, više od očekivanja

U travnju u SAD-u otvoreno 428.000 novih radnih mjesta, više od očekivanja
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2022 / 16:55
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američko gospodarstvo otvorilo je nešto više novih radnih mjesta nego što se očekivalo u travnju, unatoč sve napetijoj situaciji na tržištu rada, rastu inflacije i strahu od usporavanja gospodarstva, izvijestio je danas američki Ured za statistiku rada.

Broj zaposlenih na platnom spisku tvrtki u nepoljoprivrednom sektoru prošlog je mjeseca porastao za 428.000 ljudi, što je iznad procjene ekonomista koji su u istraživanju Dow Jonesa predviđali 400.000 novih radnih mjesta, prenosi CNBC.

Stopa nezaposlenosti u travnju iznosila je 3,6 posto, nešto više od predviđenih 3,5 posto.

Prosječna plaća po satu nastavila je rasti u travnju po stopi od 0,3 posto na mjesečnoj razini, što je nešto ispod procjene od 0,4 posto. Na godišnjoj su razini plaće porasle 5,5 posto, otprilike isto kao i u ožujku, ali i dalje zaostaju za inflacijom koja je u ožujku dosegla godišnju razinu od 8,5 posto, najvišu u četiri desetljeća.

Alternativna mjera nezaposlenosti, koja uključuje radnike koji aktivno ne traže posao preko zavoda za zapošljavanje i one koji rade nepuno radno vrijeme iz ekonomskih razloga, a koja se ponekad naziva i "stvarnom" stopom nezaposlenosti, porasla je na 7,0 posto srednje.

Stopa sudjelovanja u radnoj snazi, ključna mjera angažiranosti zaposlenika, pala je za 0,2 postotna boda na mjesečnoj razini na 62,2 posto, što je najniža razina ove godine.

Rekreacijske i ugostiteljske djelatnosti ponovno su preuzele vodstvo s povećanjem broja novih radnih mjesta sa 78.000 novih zaposlenika.

Osim toga, visok rast zaposlenosti zabilježen je u proizvodnji (55.000), transportu i skladištenju (52.000), profesionalnim i poslovnim uslugama (41.000), financijskim (35.000) i zdravstvu (34.000).

Maloprodaja je također pokazala solidan rast, s 29.000 novih radnih mjesta.

Tagovi: američko tržište rada, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je nešto više od 90 milijarde kuna, što je 35,6 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dok je uvoz porastao za 51,8 posto, na 152,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
GUBICI
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
BERLIN - Njemačko gospodarstvo ostat će bez više od 260 milijardi eura dodane vrijednosti do 2030. godine uslijed rata u Ukrajini i visokih cijena energenata, što će posljedično negativno utjecati na tržište rada, navodi se u studiji Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB) objavljenoj u utorak.
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
UZLET
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
ANALIZA - Indeks proizvođačkih cijena za srpanj potvrdio je nastavak snažnih inflatornih pritisaka.
Što rade vlade kako bi olakšale krizu životnog standarda?
POTEZI
Što rade vlade kako bi olakšale krizu životnog standarda?
LONDON - Poremećaji globalnih opskrbnih lanaca uzrokovani pandemijom i učinci ruskog rata u Ukrajini uzrokovali su rast cijena energije, roba i osnovnih artikala te time potaknuli krizu životnog standarda - kako na taj problem odgovaraju vlade?
Švicarska ne strahuje od recesije
STABILNI
Švicarska ne strahuje od recesije
BERN - Švicarska ne očekuje ulazak u recesiju ove godine, uprkos globalnoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini te poremećaju u svjetskoj oprskbi energijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE