GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U travnju nastavljen realan rast plaća

U travnju nastavljen realan rast plaća
PLAĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2021 / 09:35
Autor: RBA analize

ANALIZA - Unatoč nešto izraženijim inflatornim pritiscima posljednjih mjeseci, realan rast plaća nastavljen je u travnju. Naime, prema posljednjim podacima DZS-a o isplaćenim neto plaćama za travanj realan rast istih iznosio je 4,7% godišnje. 

Posljedica je to nastavka solidnog rasta nominalnih plaća na godišnjoj razini. Prosječna neto plaća u travnju iznosila je 7.082 kune što je 0,8% niže nego u ožujku, ali i 6,9% više nego u istom mjesecu 2020. Najviše su to nominalne stope još od kraja 2008., a zrcale jačanje potražnje za radom i učinak poreznih izmjena u primjeni od početka 2021.

Unatoč blagom smanjenju na mjesečnoj razini (0,7%) prosječna bruto plaća iznosila je 9.529 te je za 5,2% viša na godišnjoj razini (+3% realno).

Prema strukturi NKD-a, na godišnjoj razini zabilježen je rast prosječnih isplaćenih neto plaća u gotovo svim kategorijama pri čemu, očekivano, prednjače Informacije i komunikacije (+10,2%) te kategorije državnog sektora, Obrazovanje (+10,9%) i Djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (+9,7%). Rast plaća u javnom sektoru u skladu s kolektivnim ugovorima državnih službenika i namještenika. Naime, podsjetimo, između predstavnika javnih službi i Vlade dogovoreno je kako će od 1. siječnja 2021. godine osnovica za obračun plaća u javnim službama porasti za 4 posto te iznositi 6.044,51 kn.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome za travanj 2021. isplaćena je u djelatnosti Vađenje sirove nafte i prirodnog plina (11 652 kuna), a najniža je isplaćena u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 4 361 kune.

Medijalna neto plaća (predstavlja plaću pri kojoj polovica zaposlenika u pravnim osobama ima jednaku ili nižu neto plaću od navedene dok druga polovica ima višu) za travanj je iznosila 5.965 kuna.

Prosječni neoporezivi primici iskazani po broju primatelja u travnju ove godine iznosili su 679 kuna, dok je prosječan neoporezivi primitak iskazan po broju svih zaposlenih koji su primili redovitu plaću iznosio 7 kuna.

Tagovi: prosječna plaća u Hrvatskoj, prosječna plaća, Državni zavod za statistiku,
PROČITAJ I OVO
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
SVE GORE
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
WASHINGTON - U više od polovice od 75 najsiromašnijih zemalja svijeta, unatoč njihovom važnom potencijalu u sirovinama i aktivnom mladom stanovništvu, BDP po glavi stanovnika u 2023./2024. raste sporije nego u bogatim zemljama, što povećava nejednakost - objavila je Svjetska banka.
Maloprodaja u SAD-u porasla u ožujku više nego što se očekivalo
RAST
Maloprodaja u SAD-u porasla u ožujku više nego što se očekivalo
WASHINGTON - Maloprodaja u SAD-u porasla je u ožujku za 0,7 posto u odnosu na veljaču, izvijestilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Lalovac: Prihvatio bih Milanovićev poziv, nemam problema s Domovinskim pokretom
PORUKE
Lalovac: Prihvatio bih Milanovićev poziv, nemam problema s Domovinskim pokretom
ZAGREB - "Jako cijenim gospodina Radića, koji dolazi iz privatnog sektora pa se s njim možda mogu bolje razumjeti nego s političarima općeg tipa.
"
Dimon upozorava na niz izazova za globalnu ekonomiju
UPOZORENJE
Dimon upozorava na niz izazova za globalnu ekonomiju
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon upozorio je u petak da višestruki izazovi, prvenstveno inflacija i rat, prijete inače pozitivnoj ekonomskoj situaciji.
Dvije agencije potvrdile slovenski kreditni rejting
REJTING
Dvije agencije potvrdile slovenski kreditni rejting
LJUBLJANA - Bonitetne agencije Fitch i Moody's potvrdile su u petak kreditni rejting Slovenije na A, odnosno A3, sa stabilnim izgledima, objavilo je Ministarstvo financija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE