GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Tivtu najviše zarade u Crnoj Gori

U Tivtu najviše zarade u Crnoj Gori
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2018 / 18:32
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Prema najnovijim podacima Zavoda za statistiku MONSTAT prosječna zarada u Crnoj Gori bez poreza i doprinosa, iznosi 512 eura.

Najviša je u Tivtu 639, a najniža u Petnjici 399 eura.Veće plate od prosječnog državnog nivoa imaju zaposleni u Budvi 533, Pljevljima 528, Podgorici 538, Tivtu 639.

Ispod državnog prosjeka ostali su Andrijevica sa 413, Bar 508, Berane sa 468, Bijelo Polje 425, Cetinje 472, Danilovgrad 425 eura, Herceg Novi 444, Kolašin 465, Kotor 504, Mojkovac 503. Ispod linije državnog prosjeka su i Žabljak sa 480, Ulcinj 431, Šavnik 416, Rožaje 447, Plužine 473, Plav 501, Petnjica 399, kao i Nikšić 483 eura.

Prema podacima MONSTAT-a, najveće plate imaju zaposleni u sektorima finansijske djelatnosti, osiguranja i snabdjevanja električnom energijom, a najmanje radnici u sektorima usluga smeštaja i ishrane, trgovini na veliko i malo, i pomoćnim uslužnim djelatnostima.

Prosječna plata u sektoru finansijskih djelatnosti i osiguranja je 998, dok je prosječna neto plata u sektoru administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti svega 340 eura i zaista je daleko od državnog peosjeka.

Treba napomenuti da su po sektorima djelatnosti prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u septembru u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Poslovanje sa nekretninama (6,9 odsto), Ostale uslužne djelatnosti (četiri odsto), Građevinarstvo (tri odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (2,9 odsto), Trgovina na veliko i malo (2,2 odsto), Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadom (1,5 odsto), Informisanje i komunikacije (1,2 odsto), Umjetnost zabava i rekreacija (1,2 odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (0,7 odsto).

Sa druge strane, pad je zabilježen u sljedećim sektorima: Usluge smještaja i ishrane (2,9 odsto), Snabdijevanje električnom energijom (1,8 odsto), Obrazovanje (1,6 odsto), Saobraćaj i skladištenje (1,1 odsto), Prerađivačka industrija (0,7 odsto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (0,6 odsto), Državna uprava i odbrana (0,5 odsto), Zdravstena i socijalna zaštita (0,4 odsto), Vađenje ruda i kamena (0,4 odsto) i Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (0,3 odsto).

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za septembar 2018. godine iznosila je 639 eura.

Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 259,90 eura, dok izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 379,10 eura.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u septembru 2018. godine, u odnosu na avgust 2018. godine, zabilježila je rast od 0,05 odsto.

Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u septembru u odnosu na avgust, zabilježili su pad od 1,4 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na avgust, zabilježili rast od 1,1 odsto.

Tagovi: Tivat, Podgorica, crnogorske plate, Monstat, Budva, Pljevlja
PROČITAJ I OVO
Kina izgurala SAD s pozicije glavnog trgovinskog partnera Europske unije
PROMJENE
Kina izgurala SAD s pozicije glavnog trgovinskog partnera Europske unije
BRUXELLES - Kina je u prva tri tromjesečja bila najveći trgovinski partner Europske unije, pretekavši Sjedinjene Države, što je posljedica epidemije covida-19 i naglog skoka kineske gospodarske aktivnosti.
Nezaposlenost u EU u listopadu nepromijenjena; u Hrvatskoj blago smanjena
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u EU u listopadu nepromijenjena; u Hrvatskoj blago smanjena
RIM - Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji zadržala se u listopadu na razini iz prethodnog mjeseca dok je u Hrvatskoj kliznula prema prosjeku Unije, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.
Glas poduzetnika traži hitno razrješenje Ćorića
ZAHTJEVI
Glas poduzetnika traži hitno razrješenje Ćorića
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika smatra nedopustivim da je gospodin Ćorić još uvijek ministar gospodarstva.
Ćorić: Kriza nije vrijeme za razgovor o smanjenju PDV-a
PDV
Ćorić: Kriza nije vrijeme za razgovor o smanjenju PDV-a

ZAGREB - Kriza nije razdoblje u kojemu bi trebalo razgovarati o smanjenju PDV-a, rekao je u srijedu ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u emisiji Hrvatskog radija "A sada vlada".

Biden najavio pomoć Amerikancima pritisnutim krizom
POMOĆ
Biden najavio pomoć Amerikancima pritisnutim krizom
WASHINGTON - Izabrani predsjednik Joe Biden je u utorak obećao pomoć svim Amerikancima pritisnutim gospodarskom krizom koju je njegova buduća ministrica financija nazvala "američkom tragedijom".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE