GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U srpnju broj zaposlenih porastao na 1,63 milijuna

U srpnju broj zaposlenih porastao na 1,63 milijuna
ZAPOSLENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.08.2022 / 07:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je u srpnju bilo 1,63 milijuna zaposlenih, što je za 1,6 posto više nego u istom lanjskom mjesecu i 1,1 posto više nego u lipnju, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Po nedavno objavljenim podacima DZS-a, aktivnih stanovnika u Hrvatskoj je u srpnju bilo nešto više od 1,74 milijuna ili 1,2 posto više nego u lipnju te 0,5 posto više nego u srpnju lani.

Nezaposlenih je, pak, bilo 109,6 tisuća, što je na mjesečnoj razini rast od 3,6 posto, dok je u odnosu na srpanj 2021. njihov broj smanjen za 13 posto.

Stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je u srpnju 6,3 posto, povećavši se blagih 0,2 postotna boda u odnosu na lipanj.

Većina zaposlenih, odnosno njih 1,4 milijuna, bila je u srpnju zaposlena u pravnim osobama, što je jedan posto više nego u prethodnom mjesecu i 1,5 posto više nego u srpnju prošle godine.

Zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama u srpnju je bilo 215 tisuća, što je 1,7 posto više nego u lipnju te 1,5 posto više nego u istom lanjskom mjesecu.

Zaposlenih osiguranika u poljoprivredi bilo je 18,66 tisuća, što je 0,1 posto više u odnosu na mjesec ranije i 0,2 posto više nego lani.

Prema podacima DZS-a o broju zaposlenih u pravnim osobama, od 19 djelatnosti u srpnju ove godine u 13 je broj zaposlenih u odnosu na lipanj porastao.

Po broju zaposlenih i dalje je na prvom mjestu prerađivačka industrija s 229,6 tisuća, što je na mjesečnoj razini rast od 0,2 posto, dok je na godišnjoj za 0,9 posto manje.

U trgovini je u ožujku radilo 211,8 tisuća ljudi, što je 0,9 posto manje nego u lipnju i 0,1 posto više nego u istom lanjskom mjesecu.

Na trećem po broju zaposlenih je sektor obrazovanja s njih gotovo 123 tisuće, što je 0,8 posto manje nego u mjesecu prije i 2,1 posto više nego godinu rdana ranije.

Najveći skok zaposlenosti na mjesečnoj i godišnjoj razini ostvaren je u djelatnosti smještaja i hrane. Tako je u srpnju broj zaposlenih u toj djelatnosti dosegnuo 96,7 tisuća, što je 9,7 posto više nego u lipnju i 14,9 posto više nego u srpnju godinu dana ranije.

Tagovi: zaposlenost u Hrvatskoj, tržište rada, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Proračun HZZ-a za 2023. srezan za četvrtinu
REZOVI
Proračun HZZ-a za 2023. srezan za četvrtinu
ZAGREB - S približno 115 tisuća nezaposlenih radnika usred zime, Hrvatska i dalje ima rekordno nisku nezaposlenost za domaće prilike, piše Večernji list navodeći da je proračun burze rada za 2023. srezan za četvrtinu.
Analitičar Morgan Stanleya: Dolazi labava recesija
PREDVIĐANJA
Analitičar Morgan Stanleya: Dolazi labava recesija
NEW YORK - Globalno gospodarstvo će 2023. vjerojatno rasti toliko sporo da će se sigurno osjećati kao recesija, kaže jedan ugledni analitičar..
Prosječna zagrebačka plaća 8.821 kunu
ZARADE
Prosječna zagrebačka plaća 8.821 kunu
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za rujan iznosila je 8.821 kunu, što je nominalni porast za 7,5 posto u odnosu na rujan 2021., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.
Potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a
SPORAZUM
Potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a

WASHINGTON - Ministar financija Marko Primorac i podtajnik za gospodarski rast, energiju i okoliš u američkom State Departmentu Jose W. Fernandez u srijedu su u Washingtonu potpisali Konvenciju o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak, izvijestili su večeras iz Ministarstva financija.

Umar: Slovenija se presporo razvija
OCJENE
Umar: Slovenija se presporo razvija
LJUBLJANA - U pogledu produktivnosti i većine njezinih ključnih čimbenika, Slovenija postupno napreduje, no u pogledu prelaska na rast podržan inovacijama i kružno gospodarstvo razvija se presporo, s previše površnih procesa modernizacije, napominje Umar u izvješćU.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE