GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U siječnju inozemni dug pao na godišnjoj razini, no ove će godine porasti

U siječnju inozemni dug pao na godišnjoj razini, no ove će godine porasti
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2020 / 09:47
Autor: RBA analize
ANALIZA - Na kraju siječnja hrvatski inozemni dug iznosio je 41,1 milijardu eura, što je 6,5 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, no analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u ovoj godini zbog koronakrize očekuju rast inozemne zaduženosti svih ključnih sektora.

Bruto inozemni dug od 41,1 milijardu eura veći je za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na siječanj prošle godine manji za 2,8 milijardi eura ili 6,5 posto, navode analitičari RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

No, taj dug, koji uključuje inozemni dug opće države, središnje banke, drugih monetarnih financijskih institucija i ostalih domaćih sektora, ove će godine porasti.

„Uslijed novonastale i neočekivane situacije vezane za pandemiju koronavirusa, koja je prouzročila zastoj na globalnoj razini, kao i u domaćem gospodarstvu, očekujemo pogoršanje pokazatelja vanjske ranjivosti Hrvatske“, navodi se u analizi RBA, objavljenoj u utorak.

Analitičari te banke očekuju povratak salda na tekućem računu bilance plaćanja u negativno područje, po prvi put od 2013., kao i porast bruto inozemnog duga u nominalnom i relativnom izrazu.

„Oporavak i ponovno pokretanje gospodarske aktivnosti, uz visoke potrebe za financiranjem, dovest će do rasta inozemne zaduženosti svih ključnih sektora“, navodi se u analizi.

Kako bi financirala mjere za pomoć gospodarstvu, koje je pod pritiskom koronakrize, Vlada je u rebalansu proračuna nedavno povećala primitke od financijske imovine i zaduživanja s 30,5 na 63,4 milijarde kuna.

Pritom su planirana zaduživanja i na domaćem i na inozemnom tržištu.

Zbog rasta duga, a očekivanog oštrog pada gospodarstva, porast će udjel inozemnog duga u BDP-a.

„Snažan pad gospodarske aktivnosti utjecat će na porast udjela bruto inozemnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP), koji bi se mogao približiti razini od 90 posto. S druge strane, nastavak ekspanzivnih monetarnih politika vodećih središnjih banaka kroz niske će kamatne stope djelomično ublažiti rast troškova inozemnog zaduživanja i tako djelovati u pozitivnom smjeru“, zaključuju analitičari RBA.

Bruto inozemni dug na kraju 2019. godine iznosio je 40,9 milijardi eura, što čini 75,7 posto BDP-a.

Tagovi: inozemni dug, vanjski dug, Hrvatska narodna banka, koronakriza
PROČITAJ I OVO
EK: Rast poslovnog raspoloženja i zapošljavanja u Srbiji
INDIKATORI
EK: Rast poslovnog raspoloženja i zapošljavanja u Srbiji
BEOGRAD - Optimizam među privrednicima u Srbiji i njihova očekivanja u pogledu budućeg zapošljavanja ojačali su u septembru 2020. u odnosu na prethodni mesec, pokazuje istraživanje Evropske komisije koje je objavljeno danas.
Očekivanja za hrvatsku ekonomiju blago pogoršana u rujnu
SIGNALI
Očekivanja za hrvatsku ekonomiju blago pogoršana u rujnu
ZAGREB - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo blago su pogoršana u rujnu, prigušena valom pesimizma u uslužnom sektoru, ali poslovni čelnici i dalje očekuju da će zapošljavati nove radnike, pokazuje u utorak objavljeno izvješće Europske komisije.
Njemačka zbog pandemije bilježi rekordan javni dug
JAVNI DUG
Njemačka zbog pandemije bilježi rekordan javni dug
BERLIN - Javni dug Njemačke ove godine je zbog korona krize dosegno rekordnih 2,1 bilijuna eura, objavio je u utorak državni ured za statistiku.
Svjetska banka: Zbog pandemije rast u Aziji na najnižoj razini od 1967.
PROGNOZE
Svjetska banka: Zbog pandemije rast u Aziji na najnižoj razini od 1967.
WASHINGTON - Pandemija koronavirusa izazvat će u Istočnoj Aziji i Pacifiku, kao i u Kini, najsporiji gospodarski rast u preko 50 godina, upozorila je u ponedjeljak Svjetska banka.
Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda
BUDŽET
Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda
BEOGRAD - Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su rebalans budžeta, po kojem gradski budžet iznosi 110 milijardi dinara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE