GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U SAD-u u listopadu neto otvoreno preko 260.000 radnih mjesta

U SAD-u u listopadu neto otvoreno preko 260.000 radnih mjesta
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2017 / 17:34
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američki poslodavci u listopadu su značajno pojačali tempo zapošljavanja i otvorili najviše novih radnih mjesta od prošlogodišnjeg srpnja, nakon slabijeg rujna koji odražava posljedice snažnih uraganima na jugu zemlje.

U listopadu je u Sjedinjenim Državama neto otvoreno 261.000 radnih mjesta, zahvaljujući povratku na posao 106 tisuća zaposlenih mahom u sektoru turizma i ugostiteljstva, pokazali su u petak objavljeni podaci američkog ministarstva trgovine. 

U privatnom sektoru pritom je otvoreno 219 tisuća radnih mjesta, nakon što je u rujnu njihov broj bio smanjen za tri tisuće. 

U proizvodnom sektoru broj zaposlenih uvećan je za 24 tisuće, a slijedi sektor graditeljstva u kojem je zaposleno novih 11 tisuća, vjerojatno zbog povećanih potreba na poslovima čišćenja i obnove nakon razornih uragana. 

Rast zapošljavanja zabilježen je i u segmentima poslovnih i stručnih usluga, kao i sektoru zdravstva. U maloprodaji je pak zatvoreno 8.300 radnih mjesta.

Stopa nezaposlenosti u listopadu je skliznula za desetinu postotnog boda, na 4,1 posto i blizu je najnižim razinama u 17 godina.  
Ministarstvo je objavilo revidirane podatke za rujan, koji pokazuju da je u tom mjesecu neto otvoreno skromnih 18 tisuća radnih mjesta. Prva procjena za rujan pokazivala je neto pad broja zaposlenih za 33 tisuće. 

Oštro zakočen rast zapošljavanja u rujnu pripisuje se uraganima Harveyju i Irmi, koji su krajem kolovoza i početkom rujna opustošili dijelove Teksasa i Floride i privremeno ostavili bez posla zaposlenike mahom iz slabije plaćenih sektora odmora i  ugostiteljstva.

Tagovi: zapošljavanje u SAD-u, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Fitch povisio prognozu rasta ruskog BDP-a
BOLJE PROGNOZE
Fitch povisio prognozu rasta ruskog BDP-a
NEW YORK - Međunarodna rejting agencija Fitch povisila je prognozu rasta ruskog BDP-a za 2021. godinu s 3,3 na 3,7 posto, prenose u srijedu ruski mediji.
Poljska na listi popularnih odredišta kineskih ulaganja u Europi
ULAGANJA
Poljska na listi popularnih odredišta kineskih ulaganja u Europi
LONDON - Kineska ulaganja u Europu gotovo su prepolovljena u 2020. godini, a među najpopularnija odredišta prvi se puta probila i Poljska, pokazalo je u srijedu istraživanje američke istraživačke skupine Rhodium i njemačkog instituta Merics.
Španjolska ekonomija se vraća u život
POVRATAK
Španjolska ekonomija se vraća u život
MADRID - Madrid je već počeo, sad se opet pokreće i gospodarstvo u drugim dijelovima Španjolske. Turizam, gastronomija, priredbe... Novac je potreban jer su i državni dugovi opet golemi.
Usporila dinamika rasta inozemnog duga
DUG
Usporila dinamika rasta inozemnog duga
ANALIZA - Tijekom 2020. dinamika pada bruto inozemnog duga značajno je usporila u odnosu na godine ranije najvećim dijelom kao rezultat smanjivanja inozemnih dužničkih obveza prvenstveno ostalih domaćih sektora (poduzeća) koji su u uvjetima pandemije zaustavljali investicije odnosno nova zaduživanja dok je država pogoršala svoju inozemnu poziciju.
Sve oči uprte u Fed
IŠČEKIVANJE
Sve oči uprte u Fed
NEW YORK - Odavno već financijska tržišta nisu s takvim nestrpljenjem iščekivala sastanak Federalne rezerve kao ovaj put.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE