GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U rujnu 3,6 posto manje zaposlenih na godišnjoj razini

U rujnu 3,6 posto manje zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2020 / 16:31
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem rujna u Hrvatskoj je bilo gotovo 1,53 milijuna zaposlenih osoba, što je za 0,4 posto manje nego u kolovozu, a 3,6 posto manje nego krajem lanjskog rujna, dok je stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 8,8 posto, pokazuju u utorak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, u rujnu je u Hrvatskoj bilo 1.528.717 zaposlenih, što je za 6.195 osoba ili za 0,4 posto manje nego krajem kolovoza.

Tako je broj zaposlenih na mjesečnoj razini, nakon što je za ljetnih mjeseci rastao, po prvi puta od svibnja zabilježio pad.

Broj ukupno zaposlenih na godišnjoj razini je pao 3,6 posto, pri čemu je rast broja zaposlenih u usporedbi s istim razdobljem prošle godine zadnji put zabilježen u podacima za travanj.

Po najnovijim podacima DZS-a, u rujnu je u pravnim osobama bilo zaposleno 1.317.258 osoba. To je rast broja zaposlenih na mjesečnoj razini za 0,1 posto ili za 1.724 osobe. Ipak, u odnosu na isti mjesec lani broj zaposlenih je i u pravnim osobama manji, i to za 3,5 posto.

Po podacima koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama je krajem rujna bilo 192.295 zaposlenih, što je za njih 7.907 ili 3,9 posto manje nego u kolovozu.

Na godišnjoj razini broj zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama manji je za 4,5 posto.

Istodobno, blago je pao i broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika - krajem rujna ih je bilo 19.164, a krajem kolovoza tek 12 više. Blagi pad, od 0,2 posto, zabilježen je i na godišnjoj razini.

Većina djelatnosti s padom zaposlenosti na godišnjoj razini

Podaci o broju zaposlenih u pravnim osobama pokazuju da su na mjesečnoj razini u velikoj većini djelatnosti zabilježene uglavnom tek blaže promjene, bilo u smjeru rasta ili pada.

Tako je najveći pad, od 0,8 posto, zabilježen u obrazovanju, na 108.381 osoba, a najveći rast, od 1,4 posto, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, na 80.325 zaposlenih.

Na godišnjoj razini većina djelatnosti bilježi pad broja zaposlenih, a on je najizraženiji u turizmu i ugostiteljstvu, koje je i značajnije pogođeno pandemijom koronavirusa. Naime, pravne osobe u pružanju smještaja te pripreme i usluživanja hrane krajem rujna ove godine zapošljavaju 19,7 posto manje radnika nego krajem rujna lani.

Rast broja zaposlenih u pravnim osobama na godišnjoj je razini zabilježen u četiri djelatnosti, pri čemu najveći u djelatnosti informacija i komunikacija, za 2,3 posto, na 44.272 osobe.

Stopa registrirane nezaposlenosti 8,8 posto

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem rujna u evidenciji Zavoda bilo je registrirano 147.434 nezaposlene osobe, što je za 3.934 osobe manje nego u kolovozu. No, na godišnjoj je razini broj nezaposlenih povećan za 31,2 posto.

Tako je stopa registrirane nezaposlenosti u rujnu iznosila 8,8 posto, u odnosu na devet posto u kolovozu.

Usporedba, pak, s lanjskim podacima DZS-a pokazuje da je stopa registrirane nezaposlenosti na godišnjoj razini povećana za 2,1 postotna boda. Naime, u rujnu prošle godine stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je 6,7 posto.

Tagovi: zaposlenost, registrirana nezaposlenost, hrvatska ekonomija, vladina strategija, Nacionalna razvojna strategija Hrvatske do 2030.
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE