GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U prvom kvartalu svi industrijski sektori u Kini u padu, osim prehrambenog i duhanskog

U prvom kvartalu svi industrijski sektori u Kini u padu, osim prehrambenog i duhanskog
PROIZVODNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2020 / 07:49
Autor: Matej Balen
PEKING – Ukupni pad profita industrijskog sektora u Kini, u prva tri mjeseca ove godine, iznosio je 36.7 posto. Kineski proizvođači metalskih proizvoda, strojeva i opreme su od siječnja do ožujka 2020. godine imali pad od 84.3 posto prihoda.

Najveći gubitnici su bile kompanije iz sektora energetike te autoindustrije, a profitabilnost je pala za 187.9 posto, sa 28.5 milijardi profita u prva tri mjeseca 2019., do 24.7 milijardi USD gubitka u 2020.

Kineska autoindustrija je osjetila pad od 80.2 posto, a kemijski sektor 56.5 posto. Od svih 41 registriranih sektora proizvodnje u Kini, samo dva nisu zabilježila gubitke u odnosu na prošlu godinu, proizvodnja duhanskih proizvoda te prehrambenih proizvoda.

Kineska državna poduzeća su izgubila 45.5 posto u prihodima u prva tri mjeseca ove godine, dok su kompanije u privatnom sektoru izgubile 29.5 posto prihoda. Iz kineskog Ureda za statistiku ipak napominju kako su se gubitci već u ožujku počeli smanjivati, a Kina se ubrzano oporavlja od velikog ekonomskog šoka od početka ove godine.

Kineski pad GDP-a je u istom razdoblju pao 6.8 posto, a Centralna vlada nastoji dodatnim mjerama održati razinu zaposlenosti. Ipak, prema pisanju pojedinih medija, migrantski radnici su bili na najvećem udaru, te je procjena kako je njih čak 200 milijuna izgubilo posao.

Tagovi: kineska industrija, kineska ekonomija, kineska prehrambena industrija, kineska duhanska industrija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE