GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U prvom kvartalu rekordan pad realne potrošnje u EU i eurozoni

U prvom kvartalu rekordan pad realne potrošnje u EU i eurozoni
POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2020 / 08:18
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - U Europskoj uniji i eurozoni u prvom je tromjesečju realna potrošnja po stanovniku na kvartalnoj razini pala najviše od početka vremenskih serija odnosno od 1999. godine, pokazuje izvješće Eurostata koje obuhvaća podatke 14 zemalja, među kojima nije Hrvatska.

U prvom tromjesečju, kada su zemlje članice u ožujku naveliko počele uvoditi mjere za suzbijanje Covida-19, realna potrošnja kućanstava po stanovniku u EU pala je za 2,9 posto, nakon pada za 0,2 posto u prethodnom tromjesečju, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće.

To je njezin najveći pad od početka tih vremenskih serija u 1999., navodi se u izvješću.

Realni dohodak kućanstava po stanovniku u EU uvećan je pak za 1,2 posto, nakon pada za jedan posto u četvrtom kvartalu 2019.

U eurozoni je realna potrošnja kućanstava po stanovniku pala za tri posto, nakon pada za 0,4 posto u prethodnom tromjesečju. To je također njezin najveći pad od početka vremenskih serija u 1999. godini.

Realni dohodak kućanstava u eurozoni po stanovniku porastao je za 1,1 posto, nakon što je u istom postotku smanjen u četvrtom tromjesečju 2019. .

Značajan rast stope štednje kućanstava

Stopa štednje kućanstava u prvom kvartalu značajno je porasla u EU i eurozoni - za 4,3 postotna boda u odnosu na četvrto tromjesečje 2019. godine.

Porasla je u svim zemljama članicama za koje su rezultati bili raspoloživi, odnosno u njih 14: Belgiji, Danskoj, Nizozemskoj, Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, Irskoj, Austriji, Finskoj, Portugalu, Njemačkoj, Češkoj, Švedsku i Poljskoj.

Najveći rast stope štednje kućanstava imale su Belgija, Danska i Nizozemska, a najslabiji Poljska, Švedska i Češka.

Kod svih zemalja, uz izuzetak dvije, njezin se rast pripisuje značajno smanjenoj individualnoj potrošnji. Najizraženiji pad individualne potrošnje zabilježen je u Italiji, Španjolskoj i Belgiji, a slijedi Francuska.

U prvom kvartalu bruto raspoloživi dohodak kućanstava u EU porastao je za 1,2 posto, a u eurozoni za 0,9 posto..

Pritom je bruto raspoloživi dohodak porastao u Poljskoj, Danskoj, Češkoj, Irskoj, Nizozemskoj i Finskoj, dok je smanjen u Španjolskoj, Italiji, Portugalu, Njemačkoj i Austriji.

Podaci za Hrvatsku nisu bili dostupni. Naime, podaci za kućanstva nisu dostupni za zemlje-članice čiji je BDP u tekućim cijenama manji od jedan posto ukupnog tako iskazanog BDP-a EU-a, napominju u izvješću.

Pad stope investicija kućanstava

Stopa investicija kućanstava u prvom kvartalu pala je u EU za 0,3 postotna boda, a u eurozoni za 0,2 postotna boda.

Među zemljama članicama čijim su podacima raspolagali u Eurostatu, najveći pad stope investicija kućanstava zabilježen je u Španjolskoj, Francuskoj i Belgiji.

U sedam zemalja članica stopa investicija kućanstava je uvećana, pri čemu najviše u Njemačkoj, Nizozemskoj i Danskoj.

Tagovi: potrošnja , maloprodaja, trgovina na malo, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Srbija trenutno ima 13,5 milijardi evra deviznih rezervi
REZERVE
Srbija trenutno ima 13,5 milijardi evra deviznih rezervi
BEOGRAD - Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju jula, iznosile 13,5 milijardi evra, što obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 144 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštila je centralna banka.
Slovenija se prijavila za program SURE EU-a za zaštitu radnih mjesta
RADNA MJESTA
Slovenija se prijavila za program SURE EU-a za zaštitu radnih mjesta
LJUBLJANA - Slovenska vlada aplicirala je za financijsku potporu iz europskih sredstava preko instrumenta SURE Slovenija za programe zaštite radnih mjesta ukupno ocijenjene na 1,1 milijardu eura.
Monti imenovan voditeljem paneuropskog panela o odgovoru na koronavirus
KADROVI
Monti imenovan voditeljem paneuropskog panela o odgovoru na koronavirus

ŽENEVA - Bivši talijanski premijer Mario Monti imenovan je na čelo paneuropskog povjerenstva koje će preispitati kako su zdravstveni sustavi različitih zemalja reagirali na pandemiju koronavirusa.

Oštar pad broja zaposlenih u Velikoj Britaniji
TRŽIŠTE RADA
Oštar pad broja zaposlenih u Velikoj Britaniji
LONDON - Broj zaposlenih u Velikoj Britaniji pao je u drugom tromjesečju zbog koronakrize najsnažnije u deset godina, pokazuju u utorak objavljeni podaci statističkog ureda ONS-a.
U Njemačkoj je useljavanje radnika sa zapadnog Balkana imalo pozitivni učinak
TRŽIŠTE RADA
U Njemačkoj je useljavanje radnika sa zapadnog Balkana imalo pozitivni učinak
BERLIN - Useljavanje radnika sa zapadnog Balkana pozitivno je utjecalo na njemačko tržište rada, pokazuje studija Instituta za istraživanje tržišta rada u Nuernbergu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE