GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U prvom kvartalu rekordan pad realne potrošnje u EU i eurozoni

U prvom kvartalu rekordan pad realne potrošnje u EU i eurozoni
POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2020 / 08:18
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - U Europskoj uniji i eurozoni u prvom je tromjesečju realna potrošnja po stanovniku na kvartalnoj razini pala najviše od početka vremenskih serija odnosno od 1999. godine, pokazuje izvješće Eurostata koje obuhvaća podatke 14 zemalja, među kojima nije Hrvatska.

U prvom tromjesečju, kada su zemlje članice u ožujku naveliko počele uvoditi mjere za suzbijanje Covida-19, realna potrošnja kućanstava po stanovniku u EU pala je za 2,9 posto, nakon pada za 0,2 posto u prethodnom tromjesečju, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće.

To je njezin najveći pad od početka tih vremenskih serija u 1999., navodi se u izvješću.

Realni dohodak kućanstava po stanovniku u EU uvećan je pak za 1,2 posto, nakon pada za jedan posto u četvrtom kvartalu 2019.

U eurozoni je realna potrošnja kućanstava po stanovniku pala za tri posto, nakon pada za 0,4 posto u prethodnom tromjesečju. To je također njezin najveći pad od početka vremenskih serija u 1999. godini.

Realni dohodak kućanstava u eurozoni po stanovniku porastao je za 1,1 posto, nakon što je u istom postotku smanjen u četvrtom tromjesečju 2019. .

Značajan rast stope štednje kućanstava

Stopa štednje kućanstava u prvom kvartalu značajno je porasla u EU i eurozoni - za 4,3 postotna boda u odnosu na četvrto tromjesečje 2019. godine.

Porasla je u svim zemljama članicama za koje su rezultati bili raspoloživi, odnosno u njih 14: Belgiji, Danskoj, Nizozemskoj, Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, Irskoj, Austriji, Finskoj, Portugalu, Njemačkoj, Češkoj, Švedsku i Poljskoj.

Najveći rast stope štednje kućanstava imale su Belgija, Danska i Nizozemska, a najslabiji Poljska, Švedska i Češka.

Kod svih zemalja, uz izuzetak dvije, njezin se rast pripisuje značajno smanjenoj individualnoj potrošnji. Najizraženiji pad individualne potrošnje zabilježen je u Italiji, Španjolskoj i Belgiji, a slijedi Francuska.

U prvom kvartalu bruto raspoloživi dohodak kućanstava u EU porastao je za 1,2 posto, a u eurozoni za 0,9 posto..

Pritom je bruto raspoloživi dohodak porastao u Poljskoj, Danskoj, Češkoj, Irskoj, Nizozemskoj i Finskoj, dok je smanjen u Španjolskoj, Italiji, Portugalu, Njemačkoj i Austriji.

Podaci za Hrvatsku nisu bili dostupni. Naime, podaci za kućanstva nisu dostupni za zemlje-članice čiji je BDP u tekućim cijenama manji od jedan posto ukupnog tako iskazanog BDP-a EU-a, napominju u izvješću.

Pad stope investicija kućanstava

Stopa investicija kućanstava u prvom kvartalu pala je u EU za 0,3 postotna boda, a u eurozoni za 0,2 postotna boda.

Među zemljama članicama čijim su podacima raspolagali u Eurostatu, najveći pad stope investicija kućanstava zabilježen je u Španjolskoj, Francuskoj i Belgiji.

U sedam zemalja članica stopa investicija kućanstava je uvećana, pri čemu najviše u Njemačkoj, Nizozemskoj i Danskoj.

Tagovi: potrošnja , maloprodaja, trgovina na malo, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Ministri financija eurozone dorađuju mehanizam zaštite od dužničke krize
DORADA
Ministri financija eurozone dorađuju mehanizam zaštite od dužničke krize
FRANKFURT - Ministri financija eurozone ponovo su se prihvatili dorade europskog mehanizma zaštite od dužničke krize, potaknuti eksplozijom državne potrošnje i zaduživanja kojima vlade pokušavaju ublažiti posljedice pandemije koronavirusa.
EK: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno pogoršana u studenome
INDIKATORI
EK: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno pogoršana u studenome
BRUXELLES - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno su pogoršana u studenome, prateći naglašeni pesimizam u EU i eurozoni na vrhuncu drugog vala pandemije koronavirusa koji je posebno teško pogodio uslužni i sektor maloprodaje.
Njemačka gotovo udvostručila zaduženje u idućoj godini
ZADUŽIVANJE
Njemačka gotovo udvostručila zaduženje u idućoj godini
BERLIN - Njemačka se u 2021. planira zadužiti za gotovo 180 milijardi eura kako bi pokrila povećane troškove koje je najvećem europskom gospodarstvu prouzročila pandemija koronavirusa, pokazao je u petak usvojen prijedlog proračuna.
HUP: Pad u ovoj godini bit će veći od Vladine projekcije
PROCJENE
HUP: Pad u ovoj godini bit će veći od Vladine projekcije
ZAGREB - Iz HUP-a su u petak, komentirajući pad BDP-a u trećem tromjesečju za 10 posto, ustvrdili da bolja od očekivane turistička sezona ipak nije uspjela nadomjestiti velike gubitke te da će pad ove godine biti veći od Vladine projekcije od 8 posto, a iz HGK ocjenjuju da je situacija ove godine u gospodarstvu loša, no u skladu s globalnim kretanjima.
Hrvatski BDP u trećem kvartalu pao 10 posto
TEŽAK PAD
Hrvatski BDP u trećem kvartalu pao 10 posto
ZAGREB - Pad je nešto manji od očekivanja analitičara. Sedam analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali pad BDP-a za 10,4 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE