GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U prvih jedanaest mjeseci lani izvoz porastao 5,5 posto, uvoz 4,7 posto

 U prvih jedanaest mjeseci lani izvoz porastao 5,5 posto, uvoz 4,7 posto
ROBNA RAZMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2020 / 13:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vrijednost hrvatskoga robnog izvoza u prvih jedanaest mjeseci 2019. godine iznosila je 105,1 milijardu kuna, što je 5,5 posto više nego u istom razdoblju 2018., dok je uvoz dosegnuo 170,8 milijarde kuna, ili 4,7 posto više, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u četvrtak.

Vanjskotrgovinski deficit u prvih jedanaest mjeseci lani tako je iznosio 65,7 milijardi kuna i bio je za 2,1 milijardu kuna veći nego u istom razdoblju 2018. godine.
Pokrivenost uvoza izvozom porasla je sa 61 posto iz prvih jedanaest mjeseci 2018. godine, na 61,5 posto u istom razdoblju lani.
U države članice EU-a u prvih jedanaest mjeseci izvezeno robe je u vrijednosti 72,2 milijarde kuna, odnosno 5,2 posto više nego u istom razdoblju 2018. godine. Izvoz u nečlanice EU-a je porastao za 6,1 posto, na 32,9 milijardi kuna.

Vrijednost robnog uvoza u razdoblju siječanj-studeni prošle godine mjeseci iz država članica EU-a porasla je za 7,9 posto, na 136,7 milijardi kuna. Istodobno je uvoz iz zemalja koje nisu članice EU-a pao za 6,7 posto, na 33,9 milijardu kuna.
Izražen u eurima, hrvatski je robni izvoz u prvih jedanaest mjeseci prošle godine iznosio 14,2 milijarde eura, što je 5,6 posto više nego u istom razdoblju 2018., dok je uvoz porastao za 4,8 posto, na 23 milijarde eura.

Tako je vanjskotrgovinski deficit iznosio 8,9 milijardi eura, što je za oko 300 milijuna eura više nego u jedanaest mjeseci 2018. godine. 
Rast izvoza u prvih deset mjeseci 6,4 posto, uvoza 5,6 posto
DZS je danas objavio i druge podatke o robnoj razmjeni u prvih deset lanjskih mjeseci, koji pokazuju da je izvoz, izražen u kunama, porastao za 6,4 posto, na 95,4 milijarde kuna, dok je uvoz porastao za 5,6 posto, na 155,9 milijardi kuna.

Time je DZS korigirao svoje prve podatke, koji su pokazivali da je izvoz u deset lanjskih mjeseci u odnosu na isto razdoblje godine ranije porastao 5 posto, na 94,1 milijardu kuna, dok je uvoz dosegnuo 155,4 milijarde kuna ili 5,3 posto više.
Vanjskotrgovinski deficit je u prvih deset mjeseci prošle godine iznosio 60,5 milijardi kuna, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 61,2 posto.
Izražen u eurima, izvoz je u prvih deset mjeseci 2019. u odnosu na isto razdoblje 2018. porastao za 6,6 posto, na 12,9 milijardi eura, dok je uvoz porastao za 5,8 posto, na 21 milijardu eura, što daje vanjskotrgovinski deficit od 8,16 milijardi eura.

Tagovi: hrvatski izvoz, hrvatski uvoz, robna razmjena
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE