GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U prva četiri mjeseca vrijednost izvoza skočila 9,4 posto

U prva četiri mjeseca vrijednost izvoza skočila 9,4 posto
IZVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2023 / 16:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prva četiri mjeseca ove godine iznosila je 7,6 milijardi eura, što je 9,4 posto više u odnosu na isto razdoblje 2022., dok je uvoz porastao za 1,8 posto, na 12,9 milijardi eura, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.

Tako je vanjskotrgovinski deficit u prva četiri mjeseca 2023. iznosio 5,3 milijarde eura i u odnosu na isto lanjsko razdoblje bio je manji za 419,4 milijuna eura.

Pokrivenost uvoza izvozom je, prema prvim podacima za prva četiri ovogodišnja mjeseca, iznosila 58,9 posto, dok je u isto vrijeme prošle godine iznosila 54,9 posto.

Po podatcima DZS-a, u zemlje članice EU-a je u prva četiri mjeseca ove godine izvezeno roba u vrijednosti 5,2 milijarde eura ili 7,4 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije. Istodobno je vrijednost uvezene robe u prva četiri mjeseca 2023. iz članica EU-a porasla za 5,7 posto, na deset milijardi eura.

Statistika kod izvoza u zemlje nečlanice EU-a registrira rast za 14,1 posto, na 2,4 milijarde eura, uz istodobni pad robnog uvoza iz zemalja koje nisu članice EU-a, za 9,3 posto, na 2,95 milijardi eura.

DZS je objavio i druge podatke o robnoj razmjeni za prva tri mjeseca ove godine koji pokazuju da je izvoz porastao 14 posto, na 5,84 milijarde eura, a uvoz za 6,9 posto, na 9,9 milijardi eura.

Time je DZS korigirao svoje prve podatke, prema kojima je vrijednost hrvatskoga robnog izvoza za prva tri mjeseca iznosila 5,82 milijarde eura ili 13,7 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, a uvoz porastao za 6,1 posto, na 9,8 milijardi eura.

Po novim podacima, vanjskotrgovinski deficit u prva tri mjeseca 2023. iznosio je četiri milijarde eura, a pokrivenost uvoza izvozom bila na 59,1 posto.

Najvažniji vanjskotrgovinski partneri Hrvatske su države članice EU-a, u prvom redu Italija, Njemačka i Slovenija, a u prva tri mjeseca 2023. robna razmjena s EU činila je 69,3 posto ukupnog izvoza te 76,5 posto ukupnog uvoza.

Tagovi: izvoz, hrvatski izvoz, prerađivačka industrija
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE