GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U posljednjih deset dana Srbija se zadužila dvije milijarde eura

U posljednjih deset dana Srbija se zadužila dvije milijarde eura
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2022 / 08:36
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - U nekoliko dana javnost u Srbiji saznala je da je dogovoren kredit od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) od milijardu eura, da su se zadužili na tržištu obveznica za 690 milijuna eura, ali i da se pregovara oko novog aranžmana sa MMF-om.

Ukupna vrijednost tog kredita neće biti manja od dvije milijarde eura, a na šta će biti potrošeni sa sigurnošću niko ne može da zna.

Vlast Srbije se pohvalila da će dobiti nevjerovatno povoljan kredit od Arapa u vrijednosti od milijardu eura, sa kamatom od tri posto. Predsjednik Aleksandar Vučić zahvalio se Ujedinjenjim Arapskim Emiratima, te naglasio da ovakve kredite uzimaju i druge zemlje, te da će oni biti iskorišteni za servisiranje starih kredita. Na koje točno kredite je mislio, javnost nije saznala, javlja Nova.rs.

Ubrzo je javnost u Srbiji čula i informaciju da Beograd pregovara sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) oko novog kredita, iako su već nekoliko puta odbijali da prave dodatne aranžmane sa ovom institucijom. Kako su ranije objašnjavali stručnjači, MMF traži precizne podatke i informacije na šta će sredstva biti utrošena. Upravo su "pravdanja" MMF-u sporna za vlast u Srbiji, budući da poznata financijska institucija ima rigorozne procedure kontrole, zbog čega je vlast ranije odbijala da uzima zajmove.

Dodatno, MMF podrazumijeva i određeno provođenje reformi, te fiskalnih rezova koje vlastima nikada ne idu u prilog.

Da zaduženjima nije kraj istakao je i potpredsjednik Stranke slobode i pravde (SSP) i ekonomista Dušan Nikezić koji je objasnio da će Srbija zadužiti još 690 milijuna eura na tržištu obveznica, koje su prodate direktnom pogodbom sa nepoznatim investitorom.

"Srbija se za manje od mjesec dana zadužila 1,69 milijardi eura da bi pokrila manjak u budžetu, čime će se javni dug povećati na preko 33 milijarde eura i zato novi kredit od UAE nije razlog za slavlje, kako su to pokušali da predstave državni zvaničnici”, kaže Nikezić.

On napominje da ukupno zaduženje podiže obaveze Srbije prema UAE na 2,5 milijardi eura.

"To dodatno pogoršava naš položaj u odnosu na povjerioca kome smo već poklonili nacionalnu avio kompaniju, 2 milijarde eura vrijedno zemljište u Beogradu na vodi i 500 miliona eura vrijedne oranice u PKB-u i vojvođanskim kombinatima.“, podvukao je Nikezić.

On ponavlja da se vlast zaduživala više nego sve prethodne, te da sada svi krediti dolaze na naplatu.

Tagovi: zaduživanje Srbije, Aleksandar Vučić, Dušan Nikezić, Međunarodni monetarni fond
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE