GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U ožujku proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale 2,7 posto

U ožujku proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale 2,7 posto
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2020 / 08:25
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u ožujku su u odnosu na veljaču smanjene za 2,7 posto, isto kao i u odnosu na ožujak 2019. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, proizvođačke su cijene, isključe li se cijene energije, i na mjesečnoj i godišnjoj razini više za 0,3 posto.

Na mjesečnoj su razini, u ožujku u odnosu na veljaču, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu niže za 1,9 posto, dok su na godišnjoj razini niže za 1,2 posto.

Na inozemnom su tržištu proizvođačke cijene industrije na mjesečnoj razini niže za 3,7 posto, a na godišnjoj razini 4,5 posto.

Statistički podaci prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuju da su u ožujku u usporedbi s mjesecom ranije porasle cijene trajnih i netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 0,5 posto, te kapitalnih i intermedijarnih proizvoda za po 0,2 posto.

Istodobno su cijene energije pale 12,7 posto.

U ožujku ove godine u usporedbi s istim mjesecom lani porasle su proizvođačke cijene netrajnih proizvodima za široku potrošnju za 1,5 posto i kapitalnih proizvoda za 0,3 posto. Cijene u energiji pale su 12,6 posto, intermedijarnih proizvoda 1 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju 0,6 posto.

Podaci prema djelatnostima pokazuju da su na mjesečnoj razini proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porasle za 0,1 posto, dok su u prerađivačkoj industriji pale za 3,1 posto, a u rudarstvu i vađenju 0,5 posto.

Cijene u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša ostale su na razini iz veljače.

Na godišnjoj su razini najviše, za 3,7 posto, porasle proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, dok su u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša cijene porasle za 0,3 posto,

Proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju pale su 9,8 posto, a u prerađivačkoj industriji 3,1 posto.

Tagovi: proizvođačke cijene industrijskih proizvoda, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
MIROVINE
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
ZAGREB - Prosječni Hrvat u mirovinu ide s nepunih 60 godina, zbog čega su naši novopečeni umirovljenici neki od najmlađih u Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE