GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U ožujku 1,51 milijun zaposlenih; stopa registrirane nezaposlenosti 8,6 posto

U ožujku 1,51 milijun zaposlenih; stopa registrirane nezaposlenosti 8,6 posto
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2020 / 14:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem ožujka u Hrvatskoj je bilo 1,515 milijuna zaposlenih, što je gotovo isti broj kao i mjesec ranije, odnosno 715 osoba manje, dok je broj nezaposlenih porastao za četiri posto pa je stopa registrirane nezaposlenosti porasla za 0,3 postotna boda, na 8,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, krajem ožujka u Hrvatskoj je bilo ukupno 1.515.174 zaposlenih, što je na godišnjoj razini, u odnosu na ožujak 2019. godine, porast za 0,5 posto.

Sredinom ožujka Hrvatska je uvela strože mjere u zaštiti od epidemije od koronavirusa, što se u statistici zaposlenih za ožujak na mjesečnoj razini ponajprije odrazilo na pad broja zaposlenih u obrtima i slobodnim profesijama te povećanju broja nezaposlenih. Statistički podaci, naime, pokazuju da je krajem ožujka broj zaposlenih u pravnim osobama, koje i zapošljavaju najveći broj radnika, na mjesečnoj razini blago porastao, dok je u obrtima i slobodnim profesijama pao za više od jedan posto.

Po podacima DZS-a, krajem ožujka u pravnim je osobama bilo zaposleno 1.314.034 osoba, što je za 0,1 posto ili 1.309 osoba više nego krajem veljače ove godine, a 0,7 posto više nego u ožujku prošle godine.

Na mjesečnoj razini najviše je, za 1,2 posto, porastao broj zaposlenih u poslovanju nekretninama, na 9.220 osobe.

Istodobno je broj zaposlenih najviše pao u ugostiteljstvu i turizmu, za 3,3 posto, na 67.000 zaposlenih.

Po podacima koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama je krajem ožujka bilo 181.959 zaposlenih, što je 1,1 posto manje nego u veljači.

Broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika pao je 0,1 posto, na ukupno njih 19.181.

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem ožujka je u evidenciji Zavoda bila registrirana 143.461 nezaposlena osoba, što je za 5.484 osobe ili četiri posto više u odnosu na veljaču. Na godišnjoj, pak, razini broj nezaposlenih je manji za 1,6 posto.

Rast broja nezaposlenih na mjesečnoj se razini odrazio i na porast stope registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu.

Stopa registrirane nezaposlenosti u ožujku je iznosila 8,6 posto, što je za 0,3 postotna boda više nego u veljači ove godine.

S obzirom da broj nezaposlenih na HZZ-u nastavlja rasti i u travnju te je, po dnevnim podacima s internet stranice Zavoda, trenutno nezaposlenih više od 155 tisuća, za očekivati je i nastavak rasta stope registrirane nezaposlenosti.

Tagovi: nezaposlenost, tržište rada, koronakriza, Hrvatski zavod za zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE