GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U listopadu pao ključni indikator američke inflacije

U listopadu pao ključni indikator američke inflacije
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2023 / 08:16
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Godišnja stopa inflacije na potrošačkoj razini isključujući cijene hrane i energije, koje američka središnja banka (Fed) najviše uzima u obzir u svojoj monetarnoj politici, u listopadu je u odnosu na rujan smanjena za 0,2 postotna boda na 3,5 posto, objavio je danas Ministarstvo trgovine SAD-a.

Fed svojom monetarnom politikom cilja na dva posto godišnje inflacije, no analitičari su sada još uvjereniji da na sastanku Odbora za otvoreno tržište (FOMC) sredinom prosinca neće biti novog povećanja kamata. Zbog ustrajnog usporavanja inflacije, analitičari već špekuliraju o promjeni smjera Feda prema snižavanju kamatnih stopa.

Središnja banka je od ožujka 2022. povećala ključnu kamatnu stopu po kojoj banke međusobno preko noći posuđuju novac s praktički nule na omjer između 5,25 i 5,50 posto. Unatoč svim predviđanjima, to nije dovelo do recesije te je američki gospodarski rast u trećem kvartalu iznosio 5,2% na godišnjoj razini.

Glavni razlog tome su potrošači koji se u anketama žale na skupoću, ali i dalje povećavaju potrošnju. U listopadu je u odnosu na rujan porastao 0,2 posto, što je manje nego u rujnu kada je rast iznosio 0,7 posto.

Osobni dohodak također je u listopadu u odnosu na rujan porastao za 0,2 posto.

Stopa inflacije PCE-a u listopadu je bila nepromijenjena na mjesečnoj razini, a na godišnjoj razini tri posto. Energija je u listopadu u odnosu na rujan pojeftinila za 2,6 posto, a hrana je poskupjela za 0,2 posto.

Cijene usluga porasle su za 0,2 posto, dok su cijene robe pale za 0,3 posto. Cijene zračnih putovanja i zdravstvenih usluga porasle su, cijene benzina pale su za 4,9 posto, a u 11 država prosječna je cijena pala ispod 3 dolara po galonu.

Tagovi: inflacija, cijene, hrana, energija, Fed
PROČITAJ I OVO
Novi Trumpov mandat mogao bi skupo koštati njemačku ekonomiju
ANALIZA
Novi Trumpov mandat mogao bi skupo koštati njemačku ekonomiju
BERLIN - Novi predsjednički mandat Donalda Trumpa u Americi mogao bi njemačku ekonomiju koštati milijarde eura, smatraju autori studije Instituta njemačkog gospodarstva (IW) iz Kölna.
Potražnja za radom manja za 0,3 posto na godišnjoj razini
OVI INDEKS
Potražnja za radom manja za 0,3 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za veljaču pao je za 0,3 posto u odnosu na veljaču prošle godine, dok je u odnosu na siječanj ove godine porastao za tri posto, što je najveći rast vrijednosti indeksa na mjesečnoj razini od lanjskog rujna, objavio je Ekonomski institut, Zagreb (EIZ)
Inflacija u Turskoj uzletjela na 67%
UZLET
Inflacija u Turskoj uzletjela na 67%
ANKARA - Godišnja stopa inflacije u Turskoj premašila je 67 posto u veljači, dosegnuvši novu najvišu razinu od studenog 2022., izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. Na mjesečnoj razini inflacija je iznosila 4,5 posto.
Petrović: Srbija prema razvoju dodatno zaostala u odnosu na zemlje Centralne i Istočne Evrope
ZAOSTAJANJE
Petrović: Srbija prema razvoju dodatno zaostala u odnosu na zemlje Centralne i Istočne Evrope
KOPAONIK - Srbija je 2005. godine bila na nivou od 58 odsto razvijenosti zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE), a u 2022. je pala na 56 odsto, naveo je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović u analizi koju je danas predstavio na Kopaonik biznis forumu.
Hrana i usluge ostaju glavni generatori inflacije
RAST CIJENA
Hrana i usluge ostaju glavni generatori inflacije
ANALIZA - Uz zabilježen rast potrošačkih cijena na mjesečnoj razini, godišnja stopa rasta zadržala se u veljači na razini iz siječnja. Prema preliminarnim podacima, prosječna godišnja stopa inflacije u veljači 2024. iznosila je 4,1% (+0,2% na mjesečnoj razini).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE