GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U listopadu nastavljen pad broja osiguranika kod HZMO-a na mjesečnoj razini

U listopadu nastavljen pad broja osiguranika kod HZMO-a na mjesečnoj razini
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2022 / 09:52
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema objavljenim privremenim podacima HZMO-a, broj osiguranih osoba u listopadu iznosio je 1.620.791, što je smanjenje u odnosu na rujan za 1,0% ili 16.180 osoba, a povećanje u odnosu na listopad prošle godine za 2,2% ili 34.962 osoba.

Stoga su nastavljene pozitivne godišnje stope rasta koje traju od ožujka 2021., a zrcale i dalje povoljna kretanja na tržištu rada. U odnosu na listopad 2020., broj osiguranika pri HZMO-u viši je za 76.413 osoba ili 4,9%, dok je i u odnosu na listopad pred krizne 2019. godine broj osiguranika viši za 3,5% (+54.345 osoba).

U prvih deset mjeseci, najveći pozitivan doprinos povećanju razine zaposlenosti generiran je od strane osiguranika u Djelatnostima smještaja, pripreme i usluživanja hrane. Naime, u odnosu na razdoblje sij.-lis. prošle godine, prosječan broj osiguranika od 1.613.343 viši je za 39.358 ili 2,5%, od čega je 25,8% ili 10.171 prirasta broja osiguranih osoba došao upravo iz spomenute djelatnosti.

Među djelatnostima NKD-a koje su listopadu zabilježile najsnažniji godišnji rast ističe se također kategorija Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+8%). Tu je i kategorija Informacije i komunikacije sa godišnjom stopom rasta od 8,9% i kategorija Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti s rastom od 5,2% u odnosu na rujan prošle godine. Trend godišnjeg rasta kategorije Informacije i komunikacije kontinuirano traje od sredine 2015. Nadalje, u građevinarstvu je nastavljen trend pozitivnih godišnjih promjena prisutan od listopada 2015. (+2,9%), dok je kod Prerađivačke industrije broj osiguranika u odnosu na isto razdoblje prošle godine bio viši za skromnih 1,8%.

Na mjesečnoj razini, očekivano, u listopadu je evidentiran snažan pad kategorije Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (-11,6%), dok je u suprotnom smjeru, sa stopom rasta od 1,2% u odnosu na rujan, djelovala kategorija Informacije i komunikacije. Spomenute kategorije u listopadu sudjeluju u ukupnom broju osiguranika s udjelom od 6,4% odnosno potonja s 3,6%.

Pogoršanje u odnosu na rujan, od kategorija koje u ukupnom broju osiguranika sudjeluju s značajnim udjelom, zabilježile su i djelatnosti u Trgovini (-0,9%, u strukturi 15%) te Prijevozu i skladištenju (-1,3%, u strukturi 5,2%). S druge strane, Prerađivačka industrija, koja u strukturi sudjeluje s 15,5%, u listopadu je u odnosu na rujan ostala gotovo nepromijenjena (+0,1%). Uz iznimku u kolovozu, ova kategorija bilježi kontinuirano pozitivne mjesečne stope rasta od početka godine. Rast u odnosu na prijašnji mjesec evidentiran je i kod Građevinarstva (+0,7%, u strukturi 8,1%) i kategorije Informacije i komunikacije (+1,2%, u strukturi 3,6%) čiji trend mjesečnog rasta osiguranika pri HZMO-u traje već 29-ti mjesec zaredom.

U odnosu na rujan, zbog prisutne sezonalnosti na tržištu rada, u listopadu je zabilježen pad broja osiguranih osoba u kategoriji Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Očekivano, i ukupan broj osiguranika kod HZMO-a također bilježi blagi pad koji uobičajeno traje do siječnja. Međutim, godišnja dinamika rasta nastavlja se po solidnim stopama rasta, a evidentirano povećanje i u odnosu na pretkriznu 2019. odražava povoljna kretanja na tržištu rada. Međutim, kao i u mnogim drugim zemljama diljem EU, ostvaren je snažan rast udjela radnika iz trećih zemalja na godišnjoj razini, što jasno upućuje na neusklađenost ponude i potražnje za radom. Usporavanje gospodarske aktivnosti prema kraju godine za sada bi trebalo imati tek ograničeni utjecaj na zaposlenost i svakako će zavisiti o sposobnosti hrvatskog gospodarstva da se nosi s neizbježnim prelijevanjem nepovoljnih trendova u europskom i globalnom okruženju.

Tagovi: HZMO, broj osiguranika HZMO-a, hrvatsko tržište rada, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE