GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U listopadu 2,9 posto manje zaposlenih na godišnjoj razini

U listopadu 2,9 posto manje zaposlenih na godišnjoj razini
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2020 / 15:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem listopada u Hrvatskoj je bilo 1,53 milijuna zaposlenih osoba, što je za 0,3 posto više nego u rujnu, ali i 2,9 posto manje nego krajem lanjskog listopada, dok je stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 9,1 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, u listopadu je u Hrvatskoj bilo 1.533.891 zaposleni, što je za 5.174 osobe ili za 0,3 posto više nego krajem rujna. No, na godišnjoj razini broj ukupno zaposlenih bilježi pad za 2,9 posto.

Prema izvješću DZS-a, u listopadu je u pravnim osobama bilo zaposleno 1.327.484 osobe, što je za 10.226 osoba ili 0,8 posto više nego mjesec dana prije.

Ipak, u odnosu na isti mjesec lani broj zaposlenih je i u pravnim osobama manji za 3,1 posto.

Po podacima koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama je krajem listopada bilo 187.231 zaposleni, što je za oko pet tisuća ili 2,6 posto manje nego u rujnu. Na godišnjoj razini zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama manji je za 1,9 posto.

Istodobno, broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika, kojih je krajem listopada bilo 19.176, porastao je na mjesečnoj razini za 0,1 posto, dok je godišnjoj za isti postotak pao.

Kod pravnih osoba na godišnjoj razini pad broja zaposlenih u većini djelatnosti

Detaljnija statistika o broju zaposlenih u pravnim osobama pokazuje rast na mjesečnoj razini u većini djelatnosti, pri čemu je najviše porastao broj zaposlenih u obrazovanju, za 9,1 posto, na 118.195 osoba, a slijede ostale uslužne djelatnosti, sa skokom od 3,2 posto, na 20.629 osoba.

Broj zaposlenih je, pak, na mjesečnoj razini najviše pao u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, za 5,9 posto, na 75.612 osoba.

Djelatnosti s najvećim brojem zaposlenih su prerađivačka industrija i trgovina na veliko i malo, pri čemu je u prerađivačkoj industriji broj zaposlenih na mjesečnoj razini porastao za 0,3 posto, na 225.626 osoba, dok je u trgovini pao za 0,1 posto, na 204.579 osoba.

Na godišnjoj razini većina djelatnosti bilježi pad broja zaposlenih, a on je najizraženiji u turizmu i ugostiteljstvu. Naime, pravne osobe u pružanju smještaja te pripreme i usluživanja hrane krajem listopada ove godine zapošljavaju 21,6 posto manje radnika nego krajem listopada prošle godine.

Tek pet djelatnosti je krajem listopada ove godine zapošljavalo više radnika nego krajem istog mjeseca lani, a postotno je rast najveći u djelatnosti informacija i komunikacija, za 2,9 posto, na 44. 860 osoba.

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem listopada u evidenciji Zavoda bilo je registrirano 154.168 nezaposlenih osoba, što je za 6.734 osobe ili 4,6 posto više u odnosu na rujan.

Stopa registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu, u listopadu je tako iznosila 9,1 posto, što je za 0,3 postotna boda više nego u rujnu ove godine, pokazuju danas objavljeni podaci DZS-a.

Na godišnjoj razini broj nezaposlenih povećan je, pak, za 26,8 posto.

Tagovi: hrvatsko tržište rada, tržište rada, zaposlenost
PROČITAJ I OVO
Biden najavio pomoć Amerikancima pritisnutim krizom
POMOĆ
Biden najavio pomoć Amerikancima pritisnutim krizom
WASHINGTON - Izabrani predsjednik Joe Biden je u utorak obećao pomoć svim Amerikancima pritisnutim gospodarskom krizom koju je njegova buduća ministrica financija nazvala "američkom tragedijom".
U Srbiji nakon nove godine kreću otpuštanja i smanjenja plata
CRNE PROGNOZE
U Srbiji nakon nove godine kreću otpuštanja i smanjenja plata
BEOGRAD - Privrednici strahuju da 4. januara, kad im dospevaju odložene obaveze, neće moći da ih izmire jer je zbog pandemije pao promet, ali ne i troškovi poslovanja, pa će moći da postignu uštede smanjenjem plata i otpuštanjem zaposlenih, rekao je danas počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.
MMF: Eurozona će možda trebati veću potporu zbog drugog vala pandemije
UPOZORENJA
MMF: Eurozona će možda trebati veću potporu zbog drugog vala pandemije
WASHINGTON - Vlade eurozone i Europska središnja banka (ECB) možda će morati osigurati veću fiskalnu i monetarnu potporu nego što se očekivalo zbog posljedica drugog vala pandemije COVID-a, smatra Međunarodni monetarni fond (MMF).
Velibor Mačkić na čelu Ekonomskog savjeta predsjednika Republike
SAVJET
Velibor Mačkić na čelu Ekonomskog savjeta predsjednika Republike
ZAGREB - Predsjednik RH Zoran Milanović osnovao je Ekonomski savjet, za čijeg je predsjednika imenovan njegov posebni savjetnik za ekonomiju Velibor Mačkić, priopćeno ju utorak iz predsjednikova ureda.
Industrija eurozone odolijeva pritisku novog vala pandemije
PRITISAK
Industrija eurozone odolijeva pritisku novog vala pandemije
LONDON- Aktivnosti u industriji eurozone blago su usporile u studenome, poduprte zamahom u Njemačkoj koji je ublažio utjecaj obnovljenih koronaograničenja, a poslovne čelnike ohrabrile su vijesti o mogućim cjepivima protiv covida 19, izvijestio je Markit.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE