GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U lipnju drugi mjesec za redom raste broj zaposlenih

U lipnju drugi mjesec za redom raste broj zaposlenih
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2020 / 09:55
Autor: RBA analize
ANALIZA - U lipnju je drugi mjesec zaredom porastao broja osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) na mjesečnoj razini, dok je na godišnjoj razini nastavljen trend pada koji traje od travnja i izravna je posljedica krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Broj osiguranika na kraju lipnja popeo se na 1.541.613, što je 17.960 ili 1,2 posto više nego u svibnju, pokazuju podaci HZMO-a. To praktički znači da je za toliko porastao broj zaposlenih na kraju lipnja u odnosu na kraj svibnja.

Broj osiguranika najviše je u odnosu na svibanj porastao u ugostiteljstvu i turizmu - za 13,6 posto. Blagi rast na granici stagnacije od 0,1 posto ostvaren je u prerađivačkoj industriji, a u trgovini je broj osiguranika povećan za 1,5 posto.

U odnosu na lanjski lipanj, koncem šestog mjeseca ove godine broj osiguranika manji je za 51.970 osoba ili 3,3 posto. Djelatnost s najvećim padom je turizam i ugostiteljstvo s minusom od 22,9 posto. Zaposlenost u prerađivačkoj industriji je prema pokazatelju broja osiguranika na državnom mirovinskom zavodu pala za 3,1, trgovini za tri, te javnoj upravi i obrani za 3,7 posto.

Analitičari Raiffeisen banke (RBA) primjećuju da broj osiguranika pri HZMO po prvi puta od 2014. godine ima tendenciju godišnjeg pada, s očekivano najvećim negativnim doprinosom u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Do kraja godine, a osobito od rujna nadalje kada isteknu Vladine mjere i dio sezonskih radnika se vrati na Zavod za zapošljavanje, prema njihovu mišljenju moguće je očekivati snažan rast nezaposlenosti i pad zaposlenosti.

"S druge strane, blagi oporavak broja osiguranika na mjesečnoj razini ukazuje na ubrzanje određenih poslovnih aktivnosti kojima središnja turistička sezona u nadolazećim mjesecima može ići dodatno u prilog", kažu u RBA-u.

Tagovi: zaposlenost, nezaposlenost, hrvatsko tržište rada, tržište rada
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE