GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Kini industrijska proizvodnja pala 13, a investicije 24 posto

U Kini industrijska proizvodnja pala 13, a investicije 24 posto
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2020 / 07:28
Autor: SEEbiz / H

PEKING - U Kini je industrijska proizvodnja u prva dva mjeseca ove godine pala više od 13 posto, najviše u posljednjih 30 godina, a oštro su pale i investicije te maloprodaja jer su širenje koronavirusa i stroge mjere za zauzdavanje virusa narušile aktivnosti u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

Kineski zavod za statistiku (NBS) objavio je u ponedjeljak da je industrijska proizvodnje u siječnju i veljači bila 13,5 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju.

To je njezin najveći pad od početka 1990. godine, kada je Reuters počeo pratiti te podatke, i predstavlja oštar zaokret, s obzirom da je u prosincu prošle godine proizvodnja porasla 6,9 posto.

To je, ujedno, i oštriji pad nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Oštar pad investicija i potrošnje

Više nego što se očekivalo pale su i investicije, kao i promet u trgovini na malo.

Investicije u fiksni kapital pale su u prva dva mjeseca ove godine 24,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Promet u trgovini na malo potonuo je, pak, u siječnju i veljači 20,5 posto na godišnjoj razini jer su Kinezi u strahu od koronavirusa izbjegavali gužve na mjestima kao što su trgovački centri, restorani i kino dvorane.

Kineske vlasti poručile su prošloga tjedna da je vrhunac širenja koronavirusa prošao i da se situacija poboljšava.

NBS je u ponedjeljak poručio da je utjecaj koronavirusa na gospodarstvo pod kontrolom i kratkoročan te da će poticajne mjere kineskih vlasti dovesti do oporavka.

Kina je, naime, uvela niz poticajnih gospodarskih mjera, od smanjenja ključnih kamatnih stopa do ubrizgavanja svježe likvidnosti na financijska tržišta.

Očekuju se i nove mjere kako bi se ublažio udar koronavirusa na gospodarstvo.

No, analitičari upozoravaju da bi mogli proći još mjeseci prije nego što se gospodarstvo vrati u normalno stanje.

Sasvim je jasno, kažu, da će se u prvom tromjesečju rast kineskog gospodarstva oštro usporiti jer je brzo širenje koronavirusa od kraja siječnja prisililo vlasti na uvođenje ograničenja u prometu i stroge mjere javnog zdravstva, što je paraliziralo gospodarsku aktivnost.

Uz to, brzo širenje koronavirusa u svijetu potaknulo je strahovanja od globalne recesije i slabljenja potražnje za kineskim proizvodima.

Rast BDP-a u prvom kvartalu 3,5 posto?

Pojedini analitičari procjenjuju da oporavak tvorničke aktivnosti na razine prije izbijanja koronavirusa neće uslijediti prije travnja, dok će za oporavak povjerenja potrošača trebati čak i dulje razdoblje.

Kako se radi o dvostrukom udaru, i na ponudu i na potražnju, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da bi rast kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju mogao iznositi samo oko 3,5 posto na godišnjoj razini, dok je u prethodnom kvartalu iznosio 6 posto.

U cijeloj ovoj godini očekuju, pak, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 5,4 posto, što bi bio najsporiji rast od 1990. godine.

Tagovi: kineska ekonomija, industrijska proizvodnja, investicije u fiksni kapital, investicije
PROČITAJ I OVO
Udio hrvatskog javnog duga u BDP-u ispod europskog prosjeka
ZADUŽENOST
Udio hrvatskog javnog duga u BDP-u ispod europskog prosjeka
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u zadržao se i u prvom tromjesečju znatno ispod europskog prosjeka, pokazalo je u ponedjeljak izvješće europskog statističkog ureda
U Hrvatskoj porasla zaposlenost
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj porasla zaposlenost
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju ove godine bilo 1.7 milijuna zaposlenih, što je dva posto više nego mjesec ranije, a 2.2 posto više nego u lipnju lani, pri čemu je stopa registrirane nezaposlenosti pala na 4.7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Medijalna neto plaća u svibnju 1.122 eura
ZARADE
Medijalna neto plaća u svibnju 1.122 eura
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u svibnju je nastavljen i nominalan i realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
NEPLAĆENI RAD
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
ZAGREB - Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
Podignut kreditni rejting Turske
REJTING
Podignut kreditni rejting Turske
ANKARA - Moody's je podigao kreditni rejting Turske, navodeći poboljšano upravljanje, čvršći stav o monetarnoj politici i napredak u pogledu inflacije, zadržavajući pritom izglede zemlje kao "pozitivne".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE