GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj u travnju rekordni skok potrošnje u maloprodaji

U Hrvatskoj u travnju rekordni skok potrošnje u maloprodaji
MALOPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2021 / 13:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je u travnju potrošnja u maloprodaji porasla treći mjesec zaredom, i to po najvišoj stopi od kada DZS prati te podatke, što ukazuje na daljnji oporavak potrošnje i cjelokupnog gospodarstva.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u travnju realno pala za 2.1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na travanj prošle godine skočila 34.4 posto.

To je treći mjesec zaredom kako potrošnja raste na godišnjoj razini, nakon što je pod utjecajem koronakrize padala 11 mjeseci zaredom.

A skok prometa u maloprodaji za 34.4 posto na godišnjoj razini najveći je od 2006. godine, od kada DZS prati te podatke po postojećoj metodologiji.

U travnju je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 12 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) skočio za 69.5 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci DZS-a.

U prva četiri mjeseca ove godine promet u trgovini na malo porastao je 12 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To ukazuje na oporavak osobne potrošnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

DZS je u petak objavio izvješće o bruto domaćem proizvodu (BDP), prema kojemu je gospodarstvo u prvom tromjesečju palo 0.7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je, doduše, četvrto tromjesečje zaredom kako je gospodarstvo palo na godišnjoj razini, ali znatno sporije nego u prethodnom, kada je pad iznosio 7.2 posto.

Unatoč tom padu gospodarstvo je na putu oporavka s obzirom na to da je BDP na kvartalnoj razini zabilježio rast treće tromjesečje zaredom, nakon što je prošle godine zbog posljedica pandemije koronavirusa pao rekordnih 8.4 posto.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, trgovina, osobna potrošnja, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
PAD
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
MOSKVA - Ruski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se za četiri posto na godišnjoj razini u drugom tromjesečju ove godine, jer zapadne ekonomske sankcije utječu na rusko gospodarstvo, objavila je danas ruska agencija za statistiku Rosstat.
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
ZAJAM
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
KIJEV - Osiguravanje novog, pet milijardi dolara vrijednog zajma od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pomoći će uvjeriti i ostale ukrajinske kreditore da je makroekonomska situacija u toj ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, izjavio je u petak glavni ekonomski savjetnik ukrajinskog premijera Vladimira Zelenskog.
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
PRITISCI
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
LONDON - Ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva smanjila se u drugom tromjesečju 2022. Rastući troškovi života sve ozbiljnije pogađaju ovu zemlju.
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
TRŽIŠTE RADA
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
LJUBLJANA - U Sloveniji je u drugom tromjesečju oglašeno gotovo 25.900 slobodnih radnih mjesta, što je šest posto više nego u prvom kvartalu.
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
KAMATNE STOPE
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 3,0 posto i da ostane pri svojoj projekciji privrednog rasta za 2022. godinu u rasponu od 3,5 do 4,5 procenata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE