GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj u studenome manje zaposlenih nego mjesec prije

U Hrvatskoj u studenome manje zaposlenih nego mjesec prije
ZAPOSLENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.12.2021 / 10:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je u studenome bilo nešto više od 1,57 milijuna zaposlenih, što je 0,6 posto manje nego u listopadu, ali i 1,8 posto više nego u studenome prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci DZS-a pokazuju da je aktivnih stanovnika u Hrvatskoj u studenome ove godine bilo nešto više od 1,69 milijuna ili 0,4 posto manje nego u listopadu.

Nezaposlenih je bilo 125,7 tisuća ili 1,8 posto više nego u listopadu, odnosno 19,7 posto manje nego u studenome 2020. godine.

Stopa registrirane nezaposlenosti u studenome 2021. iznosila je 7,4 posto.

Većina ili 1,36 milijuna stanovnika bilo je u studenome zaposlena u pravim osobama, što je 0,5 posto manje nego u prethodnom mjesecu i 1,6 posto više nego u studenome 2020. godine.

I zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama bilo je više nego u studenome 2020., za 3,6 posto, ili njih nešto više od 192 tisuće, a što je pak 1,3 posto manje nego u listopadu.

Nešto više od 18 tisuća bilo je zaposlenih osiguranika u poljoprivredi, što je 0,1 posto više u odnosu na listopad ove godine ali je pad od tri posto u odnosu na studeni prošle.

Prema podacima DZS-a, od 19 djelatnosti u studenome ove godine u 14 je broj zaposlenih u odnosu na studeni 2020. porastao, a po broju zaposlenih i dalje je na prvom mjestu prerađivačka industrija s 229 tisuća, što je 0,3 posto više nego u ovogodišnjem listopadu i 0,2 posto manje nego u lanjskom studenome.

U trgovini je u studenome radilo 205,6 tisuća što je 0,5 posto manje nego u listopadu, odnosno 0,1 posto manje nego u studenome prošle godine, dok je na trećem mjestu sektor obrazovanja sa 122,4 tisuće zaposlenih odnosno 0,9 posto više nego u listopadu i 2,1 posto više nego u studenome lani.

Slijedi javna uprava i obrana; obvezno socijalno osiguranje gdje je u studenome radilo 112,7 tisuća ljudi ili 0,5 posto više nego mjesec prije i 0,2 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

U studenome je u zdravstvu i socijalnoj skrbi radilo 105,3 tisuće ljudi, što je 0,5 posto više nego u listopadu te 3,2 posto više na godišnjoj razini.

Građevinarstvo je u studenome zapošljavalo 103,7 tisuće radnika ili 0,3 posto više nego u listopadu i 1,2 posto više nego u studenome 2020., dok je u djelatnosti smještaja i pripreme i usluživanja hrane bilo 77,8 tisuća zaposlenih, što je devet posto manje nego u listopadu ove godine i 10,3 posto više nego u lanjskom studenome.

Iz DZS-a navode i da je od siječnja do studenoga ove godine broj ukupno zaposlenih porastao za 0,6 posto, pri čemu je broj zaposlenih u pravnim osobama porastao za 0,3 posto, u obrtu i slobodnim profesijama za 3,3 posto, dok je zaposlenih poljoprivrednika 1,9 posto manje.

Tagovi: zaposlenost, nezaposlenost, tržište rada, hrvatsko tržište rada, građevina, IT sektor
PROČITAJ I OVO
Njemačka industrijska udruga vidi velike rizike u kineskoj covid politici
RIZICI
Njemačka industrijska udruga vidi velike rizike u kineskoj covid politici
BERLIN - Kineska politika nultog covida predstavlja veliki ekonomski rizik za Njemačku, priopćilo je u ponedjeljak Udruženje njemačkih gospodarskih i industrijskih komora (DIHK).
Očekivanja njemačkih izvoznika neočekivano se popravila
IZVOZNICI
Očekivanja njemačkih izvoznika neočekivano se popravila
BERLIN - Stanje u gospodarstvu je teško, ali se očekivanja izvoznika neočekivano poboljšavaju, objavio je u ponedjeljak ekonomski institut Ifo.
Objavljena nova pravila o radu nedjeljom, evo što se sve mijenja
REGULATIVA
Objavljena nova pravila o radu nedjeljom, evo što se sve mijenja
ZAGREB - Zakon o radu će, u izmjenama koje će zastupnici imati pred sobom u drugom saborskom čitanju, među ostalim propisati 50-postotno minimalno povećanje plaće za rad nedjeljom od 1. siječnja iduće godine, objavio je ministar rada Marin Piletić nakon sastanka Gospodarsko-socijalnog vijeća u ponedjeljak.
Promet industrije u rujnu porastao gotovo 25 posto
RAST
Promet industrije u rujnu porastao gotovo 25 posto
ZAGREB - Ukupni promet industrije bio je u rujnu 24,7 posto veći u odnosu na isti lanjski mjesec, a u odnosu na ovogodišnji kolovoz porastao je za 0,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Energetska kriza povećala javni dug Velike Britanije na gotovo 100% BDP-a
ZADUŽENOST
Energetska kriza povećala javni dug Velike Britanije na gotovo 100% BDP-a
LONDON - Velika Britanija počela se jako zaduživati zbog poskupljenja energije i rastuće inflacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE