GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj u studenome manje zaposlenih nego mjesec prije

U Hrvatskoj u studenome manje zaposlenih nego mjesec prije
ZAPOSLENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.12.2021 / 10:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je u studenome bilo nešto više od 1,57 milijuna zaposlenih, što je 0,6 posto manje nego u listopadu, ali i 1,8 posto više nego u studenome prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci DZS-a pokazuju da je aktivnih stanovnika u Hrvatskoj u studenome ove godine bilo nešto više od 1,69 milijuna ili 0,4 posto manje nego u listopadu.

Nezaposlenih je bilo 125,7 tisuća ili 1,8 posto više nego u listopadu, odnosno 19,7 posto manje nego u studenome 2020. godine.

Stopa registrirane nezaposlenosti u studenome 2021. iznosila je 7,4 posto.

Većina ili 1,36 milijuna stanovnika bilo je u studenome zaposlena u pravim osobama, što je 0,5 posto manje nego u prethodnom mjesecu i 1,6 posto više nego u studenome 2020. godine.

I zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama bilo je više nego u studenome 2020., za 3,6 posto, ili njih nešto više od 192 tisuće, a što je pak 1,3 posto manje nego u listopadu.

Nešto više od 18 tisuća bilo je zaposlenih osiguranika u poljoprivredi, što je 0,1 posto više u odnosu na listopad ove godine ali je pad od tri posto u odnosu na studeni prošle.

Prema podacima DZS-a, od 19 djelatnosti u studenome ove godine u 14 je broj zaposlenih u odnosu na studeni 2020. porastao, a po broju zaposlenih i dalje je na prvom mjestu prerađivačka industrija s 229 tisuća, što je 0,3 posto više nego u ovogodišnjem listopadu i 0,2 posto manje nego u lanjskom studenome.

U trgovini je u studenome radilo 205,6 tisuća što je 0,5 posto manje nego u listopadu, odnosno 0,1 posto manje nego u studenome prošle godine, dok je na trećem mjestu sektor obrazovanja sa 122,4 tisuće zaposlenih odnosno 0,9 posto više nego u listopadu i 2,1 posto više nego u studenome lani.

Slijedi javna uprava i obrana; obvezno socijalno osiguranje gdje je u studenome radilo 112,7 tisuća ljudi ili 0,5 posto više nego mjesec prije i 0,2 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

U studenome je u zdravstvu i socijalnoj skrbi radilo 105,3 tisuće ljudi, što je 0,5 posto više nego u listopadu te 3,2 posto više na godišnjoj razini.

Građevinarstvo je u studenome zapošljavalo 103,7 tisuće radnika ili 0,3 posto više nego u listopadu i 1,2 posto više nego u studenome 2020., dok je u djelatnosti smještaja i pripreme i usluživanja hrane bilo 77,8 tisuća zaposlenih, što je devet posto manje nego u listopadu ove godine i 10,3 posto više nego u lanjskom studenome.

Iz DZS-a navode i da je od siječnja do studenoga ove godine broj ukupno zaposlenih porastao za 0,6 posto, pri čemu je broj zaposlenih u pravnim osobama porastao za 0,3 posto, u obrtu i slobodnim profesijama za 3,3 posto, dok je zaposlenih poljoprivrednika 1,9 posto manje.

Tagovi: zaposlenost, nezaposlenost, tržište rada, hrvatsko tržište rada, građevina, IT sektor
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE