GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj se početkom srpnja trošilo više nego u istom razdoblju 2019.

U Hrvatskoj se početkom srpnja trošilo više nego u istom razdoblju 2019.
POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2021 / 19:38
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB – Prošlog tjedna u Hrvatskoj se trošilo više nego u usporedivom srpanjskom tjednu pretkrizne 2019. godine, pokazuju to podaci iz sustava fiskalizacije.

Iako je broj izdanih računa manji nego 2019. godine, njihova je vrijednost za tri posto veća nego u vrijeme prije pandemije. U odnosu na 2020. godinu vrijednost računa je još i veća, pa je prošli tjedan bio za 25 posto jači od usporedivog tjedna prošle godine. Na to da je vrijednost računa u prošlom tjednu veća nego u usporedivom tjednu 2019. godine, vjerojatno je utjecala i inflacija, odnosno rast cijena, ali ona nije zaslužna za ukupno povećanje vrijednosti prometa, piše Novi list.

Usporedili su u Poreznoj upravi i razdoblje od 22. veljače ove godine do 11. srpnja, s otprilike istim razdobljem prošle godine, čiji početak označava pojavu prvih slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj, pa se pokazalo da je ove godine u tih gotovo pet mjeseci u Hrvatskoj potrošeno čak 12 milijardi kuna više nego lani. U ovoj su godini u tom razdoblju kroz sustav fiskalizacije izdani računi vrijedni 72,6 milijardi kuna i to je tek 2,3 posto, odnosno 1,6 milijardi kuna manje nego u usporedivom razdoblju 2019. godine.

Pojačana potrošnja u ovoj godini morala se naravno osjetiti i na proračunskim prihodima, a već neko vrijeme potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić ističe kako u njegovu ministarstvu više ne uspoređuju podatke s 2020., nego s 2019. godinom.

– Još od ožujka, uz redovno praćenje prihoda na međugodišnjoj razini, pomno pratimo i uspoređujemo prihode s istim razdobljem 2019. godine. S današnjim danom porezni prihodi su gotovo na razini 2019. godine. Naravno da je relevantniji trenutak usporedbe kraj mjeseca, no svejedno mogu reći da su neki prihodi i iznad razine 2019. godine, posebno izdvajam PDV, gdje su prihodi veći za jedan do dva posto, i doprinose, kazao je ministar Marić.

Tagovi: potrošnja, fiskalizacija,
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE