GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj radi oko 10.000 sezonaca iz Srbije

U Hrvatskoj radi oko 10.000 sezonaca iz Srbije
SEZONCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2019 / 18:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj s važećom dozvolom za boravak i rad boravi 9.722 državljana Republike Srbije i oni uglavnom rade u građevinarstvu, dok su sezonci najviše angažirani u turizmu i ugostiteljstvu.

"Kada govorimo o dozvolama za boravak i rad koje se izdaju na godinu dana, državljani Republike Srbije su najviše zaposleni u djelatnosti građevinarstvo, promet i veze i to u zanimanjima: građevinski radnik, pomoćni građevinski radnik, bravar, tesar, monter, odnosno vozač autobusa i vozač teretnog vozila", priopćili su iz hrvatskoga MUP-a za portal Infostud.

Godišnje kvote odnose se na više od stotinu zanimanja podijeljenih u 16 gospodarskih djelatnosti; gledano u brojkama, godišnje u Hrvatskoj može raditi 53.600 stranaca, od čega je skoro 20.000 slobodno ili u postupku.

„Dakle, trenutačno u Hrvatskoj radi oko 23.000 stranaca, što znači da je gotovo svaki drugi iz Srbije!", navodi se u tekstu portala.

"Iskustva sa strancima su dobra, nema tu neke razlike. Evo, recimo, Nemanja, dečko iz Srbije je kod nas već skoro dva mjeseca. Došao je kao pizzamajstor. Kako za sad stoje stvari, on može ostati i cijelu godinu kod nas u radnom odnosu" – izjavio je Šime Jakovljević, ugostitelj iz Vodica.

"Stavio sam oglas da tražim pizzamajstora i tako dođem do jednog dečka koji mi predloži Nemanju, koji sad radi kod mene. Dečko je mlad, neiskvaren i jedno od pitanja koje mi je postavio je bilo: 'Kakvi su odnosi između Hrvata i Srba kod nas'? Rekoh mu: "Dečko dragi, dok radiš, dok ne ističeš svoje - nitko te neće dirati, ali ne zaboravi tko si,što si i odakle si i ne stidi se toga", naveo je Jakovljević.

Nemanja Pavlović je prihvatio poslao zbog jednostavne računice - plaća je dvostruko veća nego u Crnoj Gori.

"Da nije dobro – ja bih prvim autobusom došao kući. Čuo sam razna iskustva i nije mi baš bilo svejedno, na prvu. Ali sam ipak odlučio da dođem i nakon dva mjeseca sam zadovoljan svim uvjetima – ljudima, kolegama, šefovima, gazdom, gazdaricom", kaže Nemanja.

Problema zbog toga što je iz Srbije – nema.

"Ama baš nikakvih problema nema. Svi su me prihvatili. Nije sad da idem po gradu i oblačim majice s natpisom 'Srbija', da se ja sad glupiram, nisam takav, ali gdje god da odem, u prodavaonicu, na plažu, u kafić, klub, tu u restoranu, s kolegama – nitko, ama baš nitko ništa nije rekao", dodaje on.

Po podacima MUP-a Hrvatske, sezonci iz Srbije su najviše zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu, na sljedećim poslovima: pomoćni radnik u turizmu, konobar, kuhar i turistički animator, prenio je portal Infostud.

Državljani Republike Srbije u Hrvatskoj mogu raditi na osnovu dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada.

Za one koji posjeduju hrvatsku putovnicu ovo ne vrijedi, njih tretiraju kao domaće državljane, zaključuje se u reportaži pod naslovom „Hrvati traže još sezonaca iz Srbije, iako ih je tamo već 10.000".

Tagovi: sezonski radnici, srpski sezonski radnici
PROČITAJ I OVO
Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
TRŽIŠTE RADA
Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
WASHINGTON - Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama u studenome je izgubilo zamah, ali stopa nezaposlenosti ponovno je pala, zadržavši se ipak iznad razine iz veljače 2020. godine, prije početka pandemije, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
PODRŠKA
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
LONDON - Gospodarstvo eurozone ubrzalo je u studenome zahvaljujući otpornom uslužnom sektoru koji je nadoknadio posustajanje industrije zbog poremećaja u nabavi, ali slabljenje potražnje signalizira nevolje, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit.
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
RAST
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI već sedmi mjesec zaredom pokazuje da je potražnja za radom nadmašila pretpandemijsku razinu, što potvrđuju i podaci za studeni u kojem je potražnja za radom oko 23 posto veća u odnosu na studeni 2019., objavio je Ekonomski institut, Zagreb.
Zbog zastoja u obnovi Hrvatska ostaje bez milijardi kuna iz EU?
OBNOVA
Zbog zastoja u obnovi Hrvatska ostaje bez milijardi kuna iz EU?
ZAGREB - Zbog zastoja u obnovi Hrvatska bi mogla ostati bez milijardi kuna iz EU, piše u petak Večernji list navodeći da su krajnji korisnici dosad zatražili samo 231 milijun, a isplaćeno je manje od 43 milijuna kuna, dakle ni 1 posto od odobrene 5,1 milijarde kuna.
Nezaposlenost u EU u listopadu stabilna, u eurozoni i Hrvatskoj smanjena
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u EU u listopadu stabilna, u eurozoni i Hrvatskoj smanjena
LUXEMBOURG - Stopa nezaposlenosti u EU u listopadu je ostala nepromijenjena u odnosu na mjesec ranije, a u eurozoni i Hrvatskoj ponovo je smanjena, pokazuje u četvrtak najnovije izvješće Eurostata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE