GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj će za sedam godina živjeti gotovo 500.000 stranih radnika

U Hrvatskoj će za sedam godina živjeti gotovo 500.000 stranih radnika
STRANCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2024 / 12:51
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Jesmo li izgubili bitku za povećanje nataliteta? Na to pitanje “U mreži Prvog” HRT-a odgovarali su demografkinja Sanja Klempić Bogadi, državna tajnica Središnjega državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić i Marko Jurčić iz HUP-a. ZSanja Klempić Bogadi demantirala je navode da smo zemlja s najvećim udjelom mlađeg staračkog stanovništva na svijetu te da smo prestigli i Japan.

– Japanci su i dalje u prosjeku najstariji narod na svijetu. Prema ‘medijalnoj’ starosti Japan je blizu 49 godina, a Hrvatska je prema Eurostatu premašila 45 godina i u vrhu smo Europe. A u Europi su od nas stariji Njemačka, Italija i još neke druge zemlje. No to je jedan od najvažnijih izazova za Hrvatsku, rekla j

Naglasila je da starijim osobama treba pristupiti heterogeno jer je starenje jedan od najvećih dosega civilizacije. No izazov je za zdravstveni i mirovinski sustav.

– U kontingentu starih bitni su nam oni stariji od 80 jer su oni među starijima važna grupa koja se povećava. U tom smislu treba ozbiljno poraditi na skrbi tih ljudi, naglasila je.

Željka Josić podsjetila je da je u javno savjetovanje puštena Strategija demografske revitalizacije te podsjetila da je Vlada radila i radi na poticajnom okruženju za mlade obitelji, ali i na cjelogodišnjem obrazovanju i pomoći za starije građane.

– Važan cilj Strategije je i mobilnost stanovništva i kvalitetna zdravstvena zaštita, rekla je.

– Što se tiče mobilnosti, usmjerili smo se na naše iseljenike, na generacije koje već imaju svoje potomstvo, ali isto tako i na radnu migraciju koja je sve aktivnija u RH, dodala je.

Prema projekcijama HUP-a, u Hrvatskoj će za sedam godina živjeti između 400.000 i 500.000 stranih radnika. Jesu li poslodavci krivi za određene demografske trendove zbog malih plaća i velikog broja ugovora, odgovorio je Marko Jurčić.

– Trenutno je u Hrvatskoj 150.00 stranih radnika, a do iduće godine bi ih moglo biti 200.000. To se ne može zaustaviti. To je povezano s gospodarstvima u razvoju. S tim se bore i druga eurposka gostovanja, osobito u sektorima građevine i turizma, rekao je.

No najveći je problem gubitak domaće radne snage te sve teži dolazak visokokvalificirane strane radne snage, to predstavlja rast i razvoj. I takvi ljudi nedostaju u svim sektorima u svim zemljama.

Na pitanje jesu li lošim demografskim podacima pridonijeli i poslodavci ugovorima na određeno, niskim plaćama i radnom nesigurnošću za mlade ljude koji planiraju imati djecu, Jurčić je odgovorio da “tvrtke pokazuju snažan rast plaća, ali da zbog poreznog klina i parafiskalnih nameta nisu konkurentne u odnosu na države EU-a”.

– Najbolja mjera demografske politike je politika kvalitetnog radnog mjesta. Omogućimo tvrtkama da rade slobodno i konkurentno da mogu zadržati ljude, naglasio je.

Tagovi: strani radnici, stranci, radnic, građevina, turizam
PROČITAJ I OVO
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
SVE GORE
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
WASHINGTON - U više od polovice od 75 najsiromašnijih zemalja svijeta, unatoč njihovom važnom potencijalu u sirovinama i aktivnom mladom stanovništvu, BDP po glavi stanovnika u 2023./2024. raste sporije nego u bogatim zemljama, što povećava nejednakost - objavila je Svjetska banka.
Maloprodaja u SAD-u porasla u ožujku više nego što se očekivalo
RAST
Maloprodaja u SAD-u porasla u ožujku više nego što se očekivalo
WASHINGTON - Maloprodaja u SAD-u porasla je u ožujku za 0,7 posto u odnosu na veljaču, izvijestilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Lalovac: Prihvatio bih Milanovićev poziv, nemam problema s Domovinskim pokretom
PORUKE
Lalovac: Prihvatio bih Milanovićev poziv, nemam problema s Domovinskim pokretom
ZAGREB - "Jako cijenim gospodina Radića, koji dolazi iz privatnog sektora pa se s njim možda mogu bolje razumjeti nego s političarima općeg tipa.
"
Dimon upozorava na niz izazova za globalnu ekonomiju
UPOZORENJE
Dimon upozorava na niz izazova za globalnu ekonomiju
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon upozorio je u petak da višestruki izazovi, prvenstveno inflacija i rat, prijete inače pozitivnoj ekonomskoj situaciji.
Dvije agencije potvrdile slovenski kreditni rejting
REJTING
Dvije agencije potvrdile slovenski kreditni rejting
LJUBLJANA - Bonitetne agencije Fitch i Moody's potvrdile su u petak kreditni rejting Slovenije na A, odnosno A3, sa stabilnim izgledima, objavilo je Ministarstvo financija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE