GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U drugom tromjesečju produbljen manjak na tekućem računu platne bilance

U drugom tromjesečju produbljen manjak na tekućem računu platne bilance
SVE GORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2020 / 22:55
Autor: RBA analize
ANALIZA - Posljednjim podacima, HNB je potvrdio naša očekivanja o produbljivanju manjka na tekućem računu platne bilance u drugom ovogodišnjem tromjesečju, na 666,7 mil. eura.

Promatrano kumulativno u posljednja četiri tromjesečja, zadržan je suficitarni saldo na tekućem računu platne bilance koji se u promatranom razdoblju spustio na 3,5% BDP-a. Uključujući i kapitalni račun on je iznosio 5,6% BDP-a što je za 0,4 postotnih bodova manje nego u kumulativnom razdoblju od drugog tromjesečja 2019. do prvog tromjesečja 2020. Međutim, zbog izrazito povoljnih ostvarenja u prvom kao i pada nominalnog BDP-a u drugom tromjesečju, višak na tekućem i kapitalnom računu platne bilance, promatrajući kumulativno četiri posljednja tromjesečja, na kraju lipnja bio je za 0,8pb viši nego u cijeloj 2019. godini.

Pogoršanje salda u međunarodnoj razmjeni RH s inozemstvom posljedica je slabijih kretanja na računu usluga odnosno snažnog pada neto izvoza usluga, posebice prihoda od turizma, s obzirom na to da je tijekom drugog tromjesečja gotovo potpuni zastoj gospodarskih aktivnosti (tzv. lockdown) nakon izbijanja pandemije koronavirusa gotovo u potpunosti onemogućio obavljanje turističke djelatnosti i dolazak stranih gostiju. Višak u međunarodnoj razmjeni usluga smanjio se za 1,9 mlrd eura (-80% u odnosu na Q2 2019) uz pad prihoda od turizma za 84,0%yoy).

S druge strane, iako su pandemija te mjere uvedene za suzbijanje Covid-19 nepovoljno utjecale na međunarodnu trgovinu roba, snažniji pad robnog uvoza (-27%yoy) od pada robnog izvoza (-17,5%yoy), uslijed znatno veće uvozne baze, rezultirao je izraženim smanjenjem manjka na računu roba za 1,1 mlrd. eura (-36,9%yoy). U pozitivnom smjeru djelovalo je i poboljšanje salda na računu primarnog dohotka koji je, prema navodima iz središnje banke, posljedica manjih rashoda od izravnih vlasničkih ulaganja, odnosno smanjenja dobiti banaka i poduzeća u stranom vlasništvu (ponajprije u djelatnostima proizvodnje farmaceutskih proizvoda, pružanja smještaja i trgovine). Pritom je u strukturi rashoda od izravnih vlasničkih ulaganja zabilježen snažan pad dividenda, čemu je znatno pridonijela zabrana isplate dividenda domaćih banaka, dok se ukupna zadržana dobit povećala.

Konačno, kao rezultat rasta neto prihoda od transakcija s proračunom EU-a, čemu su najviše pridonijela sredstva tekuće namjene ukupan višak na računima sekundarnog dohotka i kapitalnih blago je porastao u odnosu na isto razdoblje 2019., za 43 mil. eura. dok se neto prihod na osnovi osobnih transfera smanjio.

Na razini cijele 2020., kao posljedica kontrakcije domaćem gospodarstva kao i nepovoljnih međunarodnih kretanja, očekujemo manjak na tekućem računu bilance plaćanja na razini oko 6% BDP-a. U godini pred nama, s početkom oporavka očekujemo i povratak, iako skromnih, pozitivnih stopa rasta.

Tagovi: tekući račun platne bilance, Hrvatska narodna banka, trgovinski deficit
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE