GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U drugoj polovici ožujka više od 13.000 novih nezaposlenih

U drugoj polovici ožujka više od 13.000 novih nezaposlenih
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2020 / 14:59
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Krajem ožujka u evidenciji nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) je bilo više od 143 tisuće osoba, a samo u zadnjih 15-ak dana prošlog mjeseca u evidenciju su ušle 13.264 nezaposlene osobe, od čega njih 12.260 izravno iz radnog odnosa, pokazuju podaci HZZ-a.

HZZ od 16. ožujka dnevno prati ulaske i izlaske iz evidencije nezaposlenih, posebno ulaske iz radnog odnosa.

Na dan 16. ožujka u evidenciji je bilo 134.717 osoba, a na kraju na kraju dana 31. ožujka 143.454 osoba, što je u razdoblju od 16. do 31. ožujka povećanje za 8.737 osoba, podaci su koje je Hina dobila od HZZ-a.

No, podaci o ulasku u evidenciju nezaposlenih su veći, i u tom je razdoblju u evidenciju ušlo 13.264 osoba, od čega njih 12.260 izravno iz radnog odnosa.

Istodobno je u razdoblju od 16. do 31. ožujka iz evidencije izašlo 4.546 osoba, od čega je 3.417 osoba zaposleno.

Iako je uobičajeno ožujak mjesec u kojem raste zapošljavanje, pogotovo sezonsko u djelatnostima vezanim uz turizam i trgovinu, podaci za drugu polovicu prošlog mjeseca pokazuju da su te djelatnosti, posebice turizam najviše pogođeni krizom zbog koronavirusa, jer su i najčešći ulasci u evidenciju nezaposlenih upravo iz tih djelatnosti.

Po podacima HZZ-a, u evidenciju nezaposlenih u razdoblju od 16. do 31. ožujka najviše je novoprijavljenih iz djelatnosti smještaja, usluživanja hrane i pića - 4.376, a slijede trgovina s 1.672, prerađivačka industrija s 1.462 i ostale uslužne djelatnosti s 891 novoprijavljenih nezaposlenih.

Podaci HZZ-a samo za prvi dan travnja pokazuju rast broja nezaposlenih za više od njih tisuću - samo tijekom srijede, 1. travnja, u evidenciju nezaposlenih ukupno se prijavilo 1.473 osoba, od čega 1.380 osoba izravno iz radnog odnosa.

Prema dnevnim podacima s internet stranice HZZ-a, trenutno je u evidenciji nezaposlenih ukupno 144.819 osoba, a trenutačno je objavljeno 9.260 radnih mjesta.

Tagovi: nezaposlenost, koronakriza, Hrvatski zavod za zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Pad će biti težak, a oporavak spor i nedovoljno snažan
RECESIJA
Pad će biti težak, a oporavak spor i nedovoljno snažan
ANALIZA - Jedina sastavnica BDP-a koja će imati pozitivan doprinos BDP-u je državna potrošnja.
S&P potvrdio hrvatski kreditni rejting
REJTING
S&P potvrdio hrvatski kreditni rejting
ZAGREB - Kreditna rejting agencija Standard and Poors potvrdila je u petak navečer kreditni rejting Hrvatske 'minus BBB' sa stabilnim izgledima, unatoč tome što u ovoj godini očekuje pad bruto domaćeg proizvoda od devet posto.
Marić: Isplata mirovina prije Tijelova, povrat poreza 12. lipnja
NAJAVE
Marić: Isplata mirovina prije Tijelova, povrat poreza 12. lipnja
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u subotu kako će se isplata mirovina provesti prije blagdana Tijelova, 11. lipnja, a povrat poreza na dohodak građanima kreće 12. lipnja.
Austrija protiv predloženog plana za oporavak Europe
PROTIVLJENJE
Austrija protiv predloženog plana za oporavak Europe
BEČ - Austrija neće u ovome obliku podržati prijedlog Europske komisije (EK) o fondu za oporavak europskog gospodarstva od pandemije koronavirusa, rekao je u subotu austrijski ministar financija Gernot Bluemel.
Mali: Srpski BDP raste značajno brže od hrvatskog
RAST
Mali: Srpski BDP raste značajno brže od hrvatskog
BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da najnoviji podaci o rastu BDP-a govore o tome da je Srbija apsolutni lider u odnosu na zemlje regiona.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE