GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U četiri tjedna više od 20 milijuna Amerikanaca izgubilo posao

U četiri tjedna više od 20 milijuna Amerikanaca izgubilo posao
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2020 / 17:05
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Sjedinjenim Državama u prošlom je tjednu zahtjeve za naknadu za nezaposlenost podnijelo više od 5,2 milijuna građana, što znači da je ta brojka u samo četiri tjedna veća od 20 milijuna, pokazuje izvješće američke vlade objavljeno u četvrtak.

Ministarstvo rada objavilo je da je u prošlom tjednu 5,2 milijuna građana podnijelo zahtjeve za isplatu naknade za nezaposlene. Zahtjeva je manje u odnosu na 6,6 milijuna, zabilježenih u tjednu ranije.

Takve brojke svjedoče o produbljivanju ekonomske krize prouzročene epidemijom novog koronavirusa, primjećuje Reuters.

Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su pad broja zahtjeva na 5,1 milijun u tjednu zaključno s 11. travnja. Neki su pak očekivali da bi mogao dosegnuti osam milijuna.

Ekonomisti predviđaju da će američko gospodarstvo, za koje vjeruju da je već u recesiji, u prvom kvartalu zabilježiti najsnažniji pad od Drugog svjetskog rata.

Podaci o novim zahtjevima za naknade za nezaposlenost pomno se prate kako bi se procijenila dubina krize, te kada bi val otkaza mogao popustiti a kada bi oporavak mogao započeti.

Kad se uračunaju najnovije brojke, ukupno je više od 20 milijuna građana podnijelo zahtjeve za isplatu naknada od tjedna zaključno s 21. ožujkom.

Tamošnje države i lokalne vlasti naložile su mjere "ostani doma" koje zahvaćaju više od 90 posto građana s ciljem kontrole širenja Covida-19, zbog čega je zaustavljena gospodarska aktivnost. Promet u maloprodaji i tvorničke aktivnosti potonuli su u ožujku, pokazuju najnoviji podaci.

Ekonomisti očekuju milijune otkaza u ovome mjesecu, nakon što su u ožujku poslodavci zatvorili 701 tisuću radnih mjesta, najviše od velike krize od 2007. do 2009. godine.

"Brzina i razmjeri gubitka posla više će sličiti prirodnoj katastrofi nego tipičnoj recesiji. Ukupni gubitak radnih mjesta u travnju mogao bi biti 10 do 20 puta veći nego u ožujku", rekao je Dante DeAntonio, ekonomist u Moody's Analyticsu.

Tagovi: američko tržište rada, američka ekonomija, koronakriza, koronavirus u SAD-u, naknada za nezaposlenost
PROČITAJ I OVO
Poljska ekonomija mogla bi pasti i u 2021.
CRNE PROGNOZE
Poljska ekonomija mogla bi pasti i u 2021.
VARŠAVA - Poljsko gospodarstvo moglo bi se ove godine smanjiti po dvostruko većoj stopi no što u vladi predviđaju a pad bi se mogao nastaviti i u 2021. ako se epidemija Covida-19 nastavi brzo širiti, upozorila je u utorak guvernerka središnje banke.
Plenković: Uvodimo stupnjevanje potpore sukladno padu prometa poslodavca
PREMIJER
Plenković: Uvodimo stupnjevanje potpore sukladno padu prometa poslodavca
ZAGREB - Dvije tisuće kuna po radniku dobit će poslodavac kojemu je promet pao za 40 posto. Oni kojima je pao za 45 do 50 posto dobit će potporu po radniku od 2.500 kuna.
Hrvatsko izaslanstvo na godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a o podršci oporavku
SKUPŠTINA
Hrvatsko izaslanstvo na godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a o podršci oporavku
ZAGREB - Na virtualnoj godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) hrvatsko izaslanstvo razgovaralo je o daljnjoj podršci Svjetske banke u vezi oporavka i ublažavanja posljedica pandemije, a sa MMF-om o makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva financija.
EK: Hrvatska na dnu prema isplati sredstava iz EU fondova
EU FONDOVI
EK: Hrvatska na dnu prema isplati sredstava iz EU fondova
BRUXELLES - Hrvatska je tijekom proteklih sedam godina uspjela iskoristiti svih 10,7 milijardi eura koje joj je EU stavila na raspolaganje iz fondova, no krajnjim korisnicima projekata isplaćeno je dosad 39 posto tog iznosa čime je RH na posljednjem mjestu među 28 država.
WTO idućeg tjedna planira odobriti europske carine na uvoz iz SAD-a
CARINE
WTO idućeg tjedna planira odobriti europske carine na uvoz iz SAD-a
ŽENEVA - Europska unija trebala bi idućeg tjedna dobiti službeno odobrenje za nametanje carina na četiri milijarde dolara vrijedan uvoz iz SAD-a, kao odgovor na spor vezan uz subvencioniranje proizvođača zrakoplova Boeing, pokazao je u ponedjeljak dokument Svjetske trgovinske organizacije (WTO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE