GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turska ekonomija pala gotovo 10 posto u drugom kvartalu

Turska ekonomija pala gotovo 10 posto u drugom kvartalu
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2020 / 15:58
Autor: SEEbiz
ANKARA - Tursko gospodarstvo u drugom je tromjesečju palo 9,9 posto na godišnjoj razini, najsnažnije u deset godina, zbog zaustavljanja aktivnosti kako bi se suzbila zaraza koronavirusom, pokazuju u ponedjeljak objavljeni sužbeni podaci.

U odnosu na prethodno tromjesečje, sezonski i kalendarski usklađen bruto domaći proizvod (BDP) pao je 11 posto, što je najveći kvartalni pad otkako je Turkstat počeo objavljivati izvješća.

U prvom tromjesečju gospodarstvo je na godišnjoj razini poraslo 4,4 posto, prema blago revidiranoj procjeni statističkog ureda, zahvaljujući procvatu kreditiranja netom prije izbijanja pandemije u ožujku.

Ankara je tada zatvorila granice, te škole i poslovanje određenih kompanija, uključujući mnoge tvornice, i uvela mjere karantene vikendom. Veći dio gospodarstva ponovno je pokrenut u lipnju, podsjeća Reuters.

Financijski sektor izdvajao se 28-postotnim rastom u razdoblju od travnja do lipnja dok su u značajnim sektorima industrije i usluga aktivnosti pale za 16 i 25 posto, pokazuju najnoviji podaci.

Ključni turski sektor turizma snažno je pogođen mjerama zatvaranja, uvedenim radi suzbijanja pandemije, pa se očekuje da će gospodarstvo pasti u ovoj godini, primjećuje Reuters.

Ministar financija Berat Albayrak predviđa da bi gospodarska aktivnost ove godine mogla pasti dva ali i porasti jedan posto. Komentirajući najnovije podatke na Twitteru, napisao je da su dobri kada se usporede s drugim zemljama.

Dodao je i da je Turska odlučna u nakani da u idućoj godini otkloni posljedice koronavirusa.

To 770 milijardi dolara vrijedno gospodarstvo obično raste po stopama većim od pet posto a glavni mu je pokretač građevinski sektor, koji se financira jeftinim inozemnim kreditima.

Potom je u dvije godine dva puta palo u recesiju, zbog valutne krize u 2018. i 2019. i pandemije Covida 19. Gledano na razini cijele godine, BDP je zadnji puta pao 2009., u jeku velike globalne krize, i to za 4,7 posto, podsjeća Reuters.

Tagovi: turska ekonomija, Turska
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE