GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Truss kaže da će joj misija biti oživljavanje gospodarstva

Truss kaže da će joj misija biti oživljavanje gospodarstva
MISIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2022 / 07:23
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Kandidatkinja za britansku premijerku Liz Truss rekla je kako će ključna misija njezine vlade biti oživljavanje gospodarstva, a postavila je i niz mjera za pomoć dijelovima sjeverne Engleske.

Ekonomski učinak Britanije zaostaje za Sjedinjenim Državama, Italijom i Francuskom kada je u pitanju oporavak od pandemije covida-19. Očekuje se da će gospodarstvo ući u dugotrajni pad na kraju godine usred rastuće inflacije i kamatnih stopa.

"Ključna misija moje vlade bit će poticanje ponovnog rasta našeg gospodarstva i smanjenje poreza kako bismo više novca stavili u džepove marljivih ljudi", rekla je Truss.

Premijer u odlasku Boris Johnson rekao je kako je smanjenje regionalne ekonomske nejednakosti njegov glavni cilj, no javna potrošnja na sjeveru Engleske zaostajala je za nacionalnim prosjekom u prve dvije godine njegove vlade, pokazalo je istraživanje Instituta za istraživanje javnih politika.

Truss je rekla kako je predana cilju trenutne vlade da se smanje ekonomske nejednakosti, ali će to učiniti na "konzervativan način", što se tumači da će joj fokus biti na smanjenju poreza i deregulaciji.

Govoreći uoči izborne kampanje u petak u Manchesteru u sjevernoj Engleskoj, Truss je obećala da će osigurati veću decentralizaciju kako bi se siromašnijim područjima omogućilo da dobiju potrebna državna sredstva. Obećala je i izgradnju dva nova strukovna fakulteta u sjevernoj Engleskoj koja će biti "strukovni ekvivalent Oxforda i Cambridgea", nazvan "Voxbridge".

Truss se predstavila kao radikalna buntovnica koja će srušiti trenutnu neuspješnu ortodoksnost i predlaže poništenje povećanja poreza u iznosu višem od 30 milijardi funti (više od 260 milijardi kuna).

Tagovi: Liz Truss, Boris Johnson, Rishi Sunak, Penny Mordaunt, Sajid Javid, Velika Britanija
PROČITAJ I OVO
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
LOŠE VIJESTI
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
ZAGREB - Europska komisija staje uz skupinu fiskalno konzervativnih vlada država članica pod vodstvom Njemačke, odupirući se zahtjevima da se potrošnja financira putem većeg zaduživanja - povrh pritiska da se dodatno uvjetuje dodjela stotina milijardi eura najsiromašnijim zemljama Europske unije, piše Politico, referirajući se na dva neimenovana visoka dužnosnika iz Komisije.
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
SIGNALI
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
BERLIN - Centar za europska ekonomska istraživanja Leibniz (ZEW) objavio je u utorak da je njegov barometar raspoloženja porastao za 11,2 boda na 42,9 bodova u usporedbi s prethodnim mjesecom.
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
BOLJE PROGNOZE
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u ovoj godini za tri posto, snažnije no što su pokazivale procjene od prošle jeseni i višestruko jače od prosjeka eurozone, izračunao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u redovnom proljetnom izvješću, objavljenom u utorak.
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE