GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trump potpisao paket pomoći u pandemiji

Trump potpisao paket pomoći u pandemiji
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2020 / 08:21
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Pod pritiskom zastupnika u Kongresu, američki predsjednik Donald Trump potpisao je nedjelju navečer, nakon nekoliko dana odupiranja, paket pomoći gospodarstvu vrijedan 900 milijardi dolara, koji je u ponedjeljak prihvatio Kongres.

Trump je potpisao i prijedlog državnog proračuna, zahvaljujući čemu se izbjegla blokada javnih službi.

"Potpisujem ovaj zakon kako bi se ponovno pokrenula pomoć za nezaposlene, zaustavile deložacije, pružila pomoć zakupcima, omogućila dodatna sredstva za programe zajmova poduzetnicima, omogućilo zaposlenicima zrakoplovnih tvrtki da se vrate na posao i dala dodatna sredstva za distribuciju cjepiva", objasnio je Trump u priopćenju.

Do preokreta je došlo nakon dana obilježenoga apelima svih političkih struja, u kojima se od njega tražilo da djeluje kako bi se izbjegla gospodarska i socijalna katastrofa, posebno za najranjivije, s obzirom na to da je odluka o isplati pomoći za milijune nezaposlenih istekla u subotu u ponoć.

"Amerikancima je hitno potrebna pomoć", napisao je na Twitteru utjecajni republikanski senator Mitt Romney.

"Predsjednik mora odmah potpisati plan pomoći koji je izglasao Kongres ili uložiti veto, prije nego što bude prekasno", istaknuo je.

Do nedjelje navečer Trump je odbijao potpisati prijedlog zakona tvrdeći da je potrebna revalorizacija iznosa pomoći za obitelji u teškoćama, usprotivivši se tako zastupnicima vlastite republikanske stranke i izlažući riziku milijune Amerikanaca.

Isplate pomoći za nezaposlene predviđene dvama saveznim programima pokrenute u ožujku u sklopu prvoga plana ekonomske pomoći istekle su u subotu, ostavljajući tako u nesigurnoj situaciji najmanje 12 milijuna Amerikanaca koji na nju imaju pravo, tvrdi skupina The Century Foundation.

Novim se planom do sredine ožujka produžuje pomoć za nezaposlene, omogućuju zajmovi za poduzeća, predviđaju milijarde dolara pomoći za manja i srednja poduzeća, ugostiteljstvo, hotelijerstvo, zračni promet itd - produžuje moratorij na deložaciju onih koji ne mogu plaćati najamninu, suspendira zapljena nekretnina i predviđaju fondovi za distribuciju cjepiva protiv covida 19.

Bez Trumpova potpisa sve te mjere ne bi mogle stupiti na snagu.

Ta je pomoć ključna, s obzirom na to da je pokretanje gospodarstva došlo do mrtve točke, zakočeno novim ograničenjima aktivnosti i kretanja zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Ona je, tvrdi Andrew Stettner iz The Century Foundation, "jedina slamka spasa koja će spriječiti pad milijuna obitelji u siromaštvo".

"Bez naknade za nezaposlene ili plaće, obitelji neće više imati novca za hranu, neće moći zadržati kuću ili automobil, kupiti lijekove, suočit će se s teškom situacijom u kojoj će pronalaženje posla i izlazak iz rupe u koju ih je bacila recesija, biti prava bitka", upozorava Stettner.

Trump je odbijao potpisati paket pomoći tvrdeći da je plan pomoći vrijedan više od 900 milijardi dolara, koji su s velikom većinom prihvatila oba doma Kongresa i prihvatio njegov ministar gospodarstva i financija, "sramotan". Ne rekavši izričito da će se usprotiviti planu i uložiti veto, zatražio je da se iznos pomoći utrostruči da 600 na 2000 dolara.

Tagovi: Donald Trump, paket pomoći
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE