GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trump odbija potpisati paket pomoći u pandemiji

Trump odbija potpisati paket pomoći u pandemiji
ODBIJENICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.12.2020 / 08:16
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump zasad odbija potpisati paket pomoći u pandemiji, a u subotu je na Twitteru ponovio da želi da se novčana pomoć Amerikancima poveća s "bijednih" 600 na 2000 dolara.

Kongres je odobrio Covid-19 paket pomoći vrijedan više od 900 milijardi dolara, no Trump je tu odluku blokirao. Nazvao je zakon "sramotnim" i zahtijeva da se povećaju iznosi pomoći Amerikancima.

"Jednostavno želim osigurati našim sjajnim ljudima 2000 dolara, a ne bijednih 600 dolara koji su sada u zakonu", tvitao je američki predsjednik na odlasku.

Odbijanje republikanskog predsjednika da to učini je neodgovorno te će imati "poražavajuće posljedice", izjavio je u subotu Biden. U slučaju da Trump odmah ne potpiše paket, oko 10 milijuna Amerikanaca izgubilo bi naknadu za nezaposlenost, upozorio je Biden.

Demokrat je još jednom pozvao republikanca da potpiše zakon o paketu pomoći za ugrožene pandemijom covida-19 koji je Kongres donio uz potporu republikanaca i demokrata.

Početak siječnja je službeni vremenski rok do kojeg Trump može potpisati zakon ili na njega staviti veto.

Ako Trump do tada ne potpiše zakonodavni paket, vlada će biti prisiljena obustaviti poslovanje, što bi dovelo do prekida rada.

"Za samo nekoliko dana istječe vladino financiranje, čime se u pitanje dovode usluge i plaće za vojno osoblje", upozorio je Biden.

Nakon inauguracije koja se treba održati 20. siječnja, Biden se namjerava založiti za još jedan paket poticaja u svrhu obuzdavanja pandemije i jačanja gospodarstva.

Trump je u subotu nekoliko tvitova ponovno posvetio neutemeljenim tvrdnjama o izbornoj prijevari i optužio republikance da su ga napustili u pokušaju da preokrene rezultate izbora. Još uvijek ne želi priznati Bidenovu pobjedu.

"Vrijeme je da republikanski senatori istupe i bore se za predsjedništvo", napisao je, između ostalog, u subotu navečer.

Tagovi: Donald Trump, američki izbori, Joe Biden
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE