GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Troškovi života guraju Britaniju u krizu

Troškovi života guraju Britaniju u krizu
KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2022 / 22:58
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Oko 1,5 milijuna kućanstava u Velikoj Britaniji imat će teškoća s podmirivanjem troškova hrane i energije u krizi koju izazivaju sve veći troškovi života, gurajući Britaniju u recesiju, upozorio je u srijedu utjecajni institut.

Troškovi hrane i energije bit će u mnogim obiteljima veći od raspoloživih primanja zbog visoke inflacije koju je dodatno potpirio rat u Ukrajini, procjenjuje Nacionalni institut za ekonomska i socijalna istraživanja (Niesr).

Vlada mora hitno osigurati pomoć, poručio je institut, jer više od 250.000 kućanstava u sljedećoj godini prijeti neimaština, a ukupan broj ekstremno siromašnih mogao bi se približiti milijun ako se nešto hitno ne poduzme.

Procjenjuju da će zbog krize Velika Britanija ove godine kliznuti u tehničku recesiju, prema definiciji o dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti, predvidjevši pad u trećem i četvrtom tromjesečju.

Ministar financija Rishi Sunak trebao bi povećati subvencije za troškove života nezaposlenima i građanima s niskim primanjima za 25 funti (29 eura) tjedno i 11,3 milijuna kućanstava s nižim primanjima osigurati jednokratnu pomoć od 250 funti u gotovini, sugerira Niesr.

Središnja banka morat će do kraja godine podići ključne kamatne stope sa sadašnjih jedan na dva posto i na 2,5 posto u 2023. kako bi obuzdala inflaciju, procjenjuju.

Banka će morati oprezno manevrirati između kontrole očekivanja inflacije i potpore gospodarstvu kako ne bi kliznulo u duboku recesiju, smatraju u Niesru.

Guverner središnje banke Andrew Bailey upozorio je prošlog tjedna da bi Britanija mogla kliznuti u recesiju, prognoziravši istodobno da će inflacija krajem godine dostići vrhunac od 10,25 posto.

Gospodarska aktivnost past će u četvrtom tromjesečju i u cijeloj idućoj godini, uz "vrlo slab" tromjesečni rast, prognozira središnja banka, dodavši ipak da će Britanija izbjeći tehničku recesiju.

Niesrove prognoze pokazuju pak da bi najviša stopa inflacije u ovoj godini trebala iznositi 8,3 posto. Institut se ipak složio da će zadati težak udarac budžetu kućanstava, uz veću nezaposlenost i snažan rast troškova.

Britanski BDP porast će ove godine po njihovim prognozama za 3,5 posto, unatoč prognozi o recesiji, te za slabih 0,8 posto u 2023., i za 0,9 posto u 2024. godini.

“Srednjoročni izgledi rasta BDP-a slabi su čak i po standardima novije povijesti, s povratkom na 1,5 posto tek u 2026. godini", smatraju u institutu.

“Kombinacija šokova - Brexit, covid 19 i šokovi skoka cijena energije u posljednje vrijeme – mogla bi trajno sniziti prihode građana u Ujedinjenom Kraljevstvu", smatraju.ž

Tagovi: Velika Britanija, britanska ekonomija, kriza
PROČITAJ I OVO
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je nešto više od 90 milijarde kuna, što je 35,6 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dok je uvoz porastao za 51,8 posto, na 152,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
GUBICI
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
BERLIN - Njemačko gospodarstvo ostat će bez više od 260 milijardi eura dodane vrijednosti do 2030. godine uslijed rata u Ukrajini i visokih cijena energenata, što će posljedično negativno utjecati na tržište rada, navodi se u studiji Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB) objavljenoj u utorak.
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
UZLET
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
ANALIZA - Indeks proizvođačkih cijena za srpanj potvrdio je nastavak snažnih inflatornih pritisaka.
Što rade vlade kako bi olakšale krizu životnog standarda?
POTEZI
Što rade vlade kako bi olakšale krizu životnog standarda?
LONDON - Poremećaji globalnih opskrbnih lanaca uzrokovani pandemijom i učinci ruskog rata u Ukrajini uzrokovali su rast cijena energije, roba i osnovnih artikala te time potaknuli krizu životnog standarda - kako na taj problem odgovaraju vlade?
Švicarska ne strahuje od recesije
STABILNI
Švicarska ne strahuje od recesije
BERN - Švicarska ne očekuje ulazak u recesiju ove godine, uprkos globalnoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini te poremećaju u svjetskoj oprskbi energijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE