GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tri važna razloga za nastavak rasta maloprodaje

Tri važna razloga za nastavak rasta maloprodaje
MALOPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2023 / 08:00
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima koje je u ponedjeljak objavio Državni zavod za statistiku, realni promet od trgovine na malo porastao je u travnju na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

U usporedbi s ožujkom ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo bio je viši za realnih 3,1%. Na godišnjoj razini, u usporedbi s travnjem 2022. kalendarski prilagođen promet realno je porastao za 4,2%. Tako se nakon pada u ožujku, godišnja promjena realnog prometa u trgovini na malo ponovno vratila u pozitivno područje i bila je najviša u posljednjih deset mjeseci. Rezultat je to i postupnog usporavanja snažnih inflatornih pritisaka, ali i kretanja potrošačkog optimizma čiji pokazatelji su u travnju zabilježili poboljšanje.

Na mjesečnoj razini promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao je za 1,8%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 0,8%.

U usporedbi sa travnjem 2022. realan promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao je za 4,1%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 1,9%.

Prema izvornim indeksima nominalan promet veći je za 12,5% u odnosu na travanj 2022., a najveći doprinos porastu došao je od trgovačke struke Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 15,2% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 5,5%, a slijede Motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, s porastom prometa od 45,5% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,6% te Ostale nespecijalizirane prodavaonice, s porastom prometa od 19,9% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,4%.

U razdoblju od siječnja do travnja kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 1,2% u odnosu na isto razdoblje 2022.

U okruženju u kojem i dalje prevladavaju snažni (iako oslabljeni) inflatorni pritisci rast potrošačkog optimizma vjerojatno je i posljedica pozitivnih očekivanja o još jednoj uspješnoj turističkoj sezoni. Trgovina na malo podršku nalazi i u snažnim pritiscima na rast plaća te i dalje pozitivnim kretanjima na otpornom tržištu rada. Navedeno će se i u nastavku godine odražavati na trendove u maloprodaji.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, osobna potrošnja
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE