GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Treći tjedan ožujka s 32 posto manje fiskaliziranih računa

Treći tjedan ožujka s 32 posto manje fiskaliziranih računa
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2020 / 16:24
Autor: SEEbiz

ZAGREB - U trećem tjednu ožujka u odnosu na isto razdoblje lani u svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije zabilježeno je smanjenje broja računa za 32 posto te smanjenje njihova iznosa za 11 posto, podaci su Porezne uprave.

U razdoblju od 16. do 22. ožujka ove godine u svim djelatnostima izdano je 28,8 milijuna računa, u odnosu na njih 42,2 milijuna u istom tjednu lani.

Ukupna vrijednost računa u trećem tjednu trećeg mjeseca ove godine dosegnula je 2,8 milijardi kuna, u odnosu na 3,2 milijarde u istom lanjskom tjednu, podaci su iz informacije o sustavu fiskalizacije koju je Porezna uprava u srijedu objavila na svojim internetskim stranicama.

U tom je razdoblju u djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala vidljivo smanjenje broja računa od 20 posto na 19,97 milijuna, a iznosa računa za dva posto, na 2,18 milijarde kuna.

Istodobno, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, pak, izdano je 72 posto manje računa ili njih 1,8 milijuna, a njihov iznos smanjen je za 78 posto, na 58,8 milijuna kuna.

Značajan pad fiskaliziranih računa u odnosu na tjedan ranije

Uspoređujući drugi i treći tjedan ožujka ove godine, vidljivo je da je nakon uvođenja strožih mjera suzbijanja epidemije koronavirusa, u trećem tjednu u odnosu na razdoblje od 9. do 15. ožujka u svim djelatnostima u sustavu fiskalizacije broj računa pao za 31 posto, dok je njihova vrijednost pala 22 posto.

U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala broj računa bio je manji 23 posto, a njihova vrijednost 20 posto. U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, pak broj računa je manji za 69 posto, a njihova vrijednost je smanjena 71 posto.

U proteklih mjesec dana 9 posto manje računa, no vrijednost veća 4 posto

Iz usporedbe podataka iz sustava fiskalizacije za razdoblje od 24. veljače do 22. ožujka ove godine, koliko traje korona-kriza u Hrvatskoj, a u odnosu na one za razdoblje od 23. veljače do 22. ožujka 2019. godine, na godišnjoj razini vidljivo je smanjenje broja računa od devet posto, a povećanje iznosa fiskaliziranih računa za četiri posto.

Ove godine, naime, u tom radzbolju izdano je nešto više od 153 milijuna računa, čija vrijednost doseže 12,9 milijardi kuna, a u istom lanjskom razdbolju 167,4 milijuna računa, ukupne vrijednosti 12,4 milijarde kuna.

U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala broj računa smanjen je u tom razdbolju pet posto, na 94,3 milijuna, dok je njihova vrijednost na godišnjoj razini porasla sedam posto, na 9,3 milijarde kuna.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane zabilježeno je smanjenje broja računa od 22 posto, na 20,4 milijuna kuna, dok je vrijednost računa pala 27 posto, na 748,1 milijun kuna.

Tagovi: fiskalizacija, fiskalizirani računi, Porezna uprava
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE