GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Traži se 800 sezonskih sobarica, 700 čistačica i 300 konobara

Traži se 800 sezonskih sobarica, 700 čistačica i 300 konobara
RADNA SNAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2021 / 16:23
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA – Unatoč velikoj neizvjesnosti kada će se u većoj mjeri zahuktati turistički tokovi ove turističke sezone, a što se očekuje tek tamo krajem svibnja, praktički sve veće turističke kompanije u Hrvatskoj krenule su u potragu za sezonskim radnicima.

Ove je godine novost i ukidanje kvota za strane radnike. Sve će do zadnjeg časa praktički biti pod upitnikom, no pripreme za sezonu u smislu ekipiranja ipak su krenule.

Potvrdili su to Novom listu u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) u kojem se trenutno sve nezaposlene osobe anketiraju kako bi se istražila spremnost za rad tijekom turističke sezone, a posebno će se istražiti mogućnost migracija s kontinenta koja je, ipak, iz godinu u godinu sve manja.

– Poslodavcima je omogućen selekcijski postupak sa skupinama kandidata u kontinentalnim uredima uvažavajući epidemiološke mjere te će se za grupne selekcije organizirati dodatni prostori koji će jamčiti sigurnost i poslodavaca i nezaposlenih osoba. Područni uredi će tijekom sezone posredovati za sve potrebe poslodavaca i to tim savjetnika koji je specijaliziran za sezonsko zapošljavanje te poznaje i poslodavce i nezaposlene osobe u djelatnosti turizma i ugostiteljstva.

Nažalost, ove godine zbog epidemioloških mjera nismo u mogućnosti organizirati događanja Dani poslova u turizmu, no pružit ćemo svu podršku poslodavcima kako bi osigurali radnike koji su im neophodni, navode u HZZ-u. Pojašnjavajući što po pitanju zapošljavanja sezonaca iz primjerice Bosne i Hercegovine ili Srbije donosi novi Zakon o strancima, naveli su kako je, dakle, ključna promjena liberalizacija uvjeta i postupka za zapošljavanje stranaca napuštanjem modela zapošljavanja koji se temeljio na propisanim kvotama.

U novom Zakonu o strancima sezonski rad tako je definiran kao rad temeljem dozvole za boravak i rad do 6 mjeseci, a za rad do 90 dana u djelatnosti poljoprivrede, šumarstvu, ugostiteljstvu i turizmu iznimno se može izdati dozvola bez testa tržišta rada i mišljenja HZZ-a. Takve dozvole se ne mogu produljiti.

Kako doznajemo u HZZ-u, stoga su od početka godine zaprimili 413 zahtjeva za provedbom testa tržišta rada kojim je obuhvaćeno 3.829 radnika. Riješeno je 212 zahtjeva, za 1.163 radnika, dok je u postupku rješavanja 21 zahtjev za ukupno 2.666 radnika. Najviše se tražio test tržišta rada za zanimanja vezana uz ugostiteljstvo, konkretno za 798 sobarica, 712 čistačica, 369 konobara, 189 kuharica, kao i 128 pomoćnih konobara. Najviše zahtjeva za test tržišta rada je na području Područnog ureda (PU) Pula, i to za oko 1.700 radnika, potom PU Rijeka s gotovo 1.100 radnika te PU Zagreb s 468 radnika.

Kakva je situacija sa zapošljavanjem, provjerili smo u nekoliko turističkih kompanija. U Jadranu Crikvenica kažu kako je natječaj za sezonsko zapošljavanje radnika u tijeku. Natječaj je oglašen za radna mjesta koja se tijekom sezone najviše i traže, a to su konobari, kuhari, sobarice/čistačice te pomoćni kuhinjski radnici.


– Isto tako, od 25. veljače do 5. ožujka, slobodna radna mjesta oglasit ćemo i na online sajmu poslova u turizmu. Ujedno imamo i 52 radnika na mjeri »stalni sezonac«. A iako je zbog neizvjesnosti sezone, pogotovo njezina početka, vrlo nezahvalno sada prognozirati potrebe za radnom snagom, očekujemo da ćemo u Jadranu zaposliti 200 do 250 sezonskih radnika u destinacijama Crikvenica, Novi Vinodolski, Omišalj i Umag te 50-ak radnika u destinaciji Baška Voda, kazala je Lucija Jukić, direktorica prodaje i marketinga u crikveničkom Jadranu.

I u lošinjskoj tvrtki Jadranka turizam u tijeku je zaprimanje prijava kandidata i odabira novih sezonskih zaposlenika, koji će trajati do popunjavanja oko 550 trenutno slobodnih radnih mjesta.

– Prioritet nam je da kandidati s domaćega tržišta postanu novi članovi tima Jadranka turizma i vjerujemo da će raspoloživi kapaciteti na tržištu biti dovoljni za popunjavanje svih otvorenih pozicija u hotelima i kampovima Jadranka turizma tijekom nadolazeće turističke sezone, kažu na Lošinju.

Prijave za posao u Plavoj laguni, u čijem je sastavu i riječka Bonavia, također su otvorene. Plava Laguna godišnje zapošljava oko 1.500 sezonskih radnika.

– Broj zaposlenih ove godine ovisit će o otvaranju objekata, odnosno o epidemiološkoj situaciji i mjerama koje će zadavati Vlade naših emitivnih tržišta. Svakako ćemo prvo koristiti mogućnost zapošljavanja na domaćem tržištu, a ukoliko bude potrebe, dodatnu radnu snagu potražit ćemo i u regiji kao i nekoliko proteklih godina, gdje već imamo uhodanu suradnju s određenim institucijama, kažu u Plavoj laguni u kojoj su ranijih godina najviše sezonaca imali iz BiH i Srbije. U Maistri također navode kako u skladu s planovima i okolnostima u okruženju, i ove godine planiraju zaposliti određen broj sezonskih radnika.

Tagovi: radna snaga, radnici, Jadranka, Mali Lošinj, Hrvatski zavod za zapošljavanje, tržište rada, Jadran Crikvenica, Plava laguna, hrvatsko tržište rada, OVI index
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE