GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tko će profitirati od trgovinskog rata između Kine i SAD-a?

Tko će profitirati od trgovinskog rata između Kine i SAD-a?
SCENARIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2019 / 21:18
Autor: SEEbiz
BERLIN - Dodatne američke tarife na uvoz robe iz Kine kojima prijeti Trump negativno bi se odrazile na Kinu, dok bi ujedno donijele umjerenu korist SAD-u, Europi i Britaniji.

Međutim, uzvratne kineske tarife mogle bi preokrenuti korist SAD-a u štetu i donekle ublažiti kineske gubitke, i omogućiti istovremeno Britaniji i EU da izvuku još veće koristi, pokazuje najnovija računica njemačkog Instituta IFO.

"Ukoliko dodatne američke tarife na uvoz iz Kine izazovu pad kineskog izvoza, države članice EU bile bi u situaciji da više izvoze u SAD. Međutim, i pozitivni efekti za Veliku Britaniju, EU i SAD, kao i negativne posljedice za Kinu su ograničene", kaže Marina Steininger, istraživačica IFO instituta.

Prema prvom scenariju, ako SAD uvedu 10-postotnu carinu na preostali uvoz iz Kine vrijedan 300 milijardi dolara, to bi Njemačkoj donijelo dodatni prihod od 94 milijuna eura, Francuskoj 129 milijuna eura, Italiji 183 milijuna, Španjolskoj 25 milijuna i Velikoj Britaniji 86 milijuna eura, navodi se u objavi IFO instituta.

Ukupna korist za 28-članu EU iznosila bi 1,5 milijardi eura i a za SAD 1,8 milijardi eura. Kina bi imala gubitak u iznosu od 24,8 milijardi eura.

"To proizlazi iz činjenice da jednostrano povećanje američkih carina favorizira domaće proizvođače i povećava prihode", kaže Steiniger.

Istovremeno, posljedice bi trpjeli američki potrošači, jer tarife nagrizaju kupovnu moć domaćinstava i smanjuju realne zarade, budući da carine poskupljuju uvoznu robu.

Prema scenariju broj dva, ukoliko Peking uzvrati uvođenjem 10-postotnih carina na američki uvoz, Kina bi mogla zabilježiti smanjenje štete na 21,6 milijardi eura, dok bi se dobitak SAD pretvorio u minus od 1,5 milijardi eura. Velika Britanija i EU bi i u ovom slučaju "trljale ruke" i najviše profitirale.

Njemačka bi zabilježila dodatnih 323 milijuna eura prihoda, Francuska 168 milijuna eura, Italija 231 milijun, Španjolska 25 milijuna, a Ujedinjeno Kraljevstvo 58 milijuna eura.

Ukupna korist za 28-člani blok iznosila bi 1,7 milijardi eura.

Ni deprecijacija juana ni negativni efekti rastućih neizvjesnosti za investitore nisu uključeni u ove proračune.

Tagovi: trgovinski rat, kineska ekonomija, američka ekonomija, Donald Trump, Europska unija, Velika Britanija
PROČITAJ I OVO
Srbija pregovara s Kinom da otkupi crnogorski dug za auto-put
PREGOVORI
Srbija pregovara s Kinom da otkupi crnogorski dug za auto-put
PODGORICA - Srbija je blizu dogovora sa Kinom da otkupi crnogorski dug za auto put, saznaje crnogorska Borba.
Tivat dobio 3D virtuelnu prezentaciju investicionih potencijala
INVESTICIJE
Tivat dobio 3D virtuelnu prezentaciju investicionih potencijala
TIVAT - Sekretarijat za turizam i preduzetništvo Opštine Tivat uradio je 3D virtuelnu prezentaciju investicionih potencijala na području te lokalne samouprave.
Vrijednost fiskaliziranih računa od početka koronakrize smanjena za 22,7 mlrd kuna
TEŽAK PAD
Vrijednost fiskaliziranih računa od početka koronakrize smanjena za 22,7 mlrd kuna
ZAGREB - Od početka koronakrize u Hrvatskoj, od 24. veljače pa do jučer, vrijednost fiskaliziranih računa na godišnjoj razini manja je za 22,7 milijardi kuna nego godinu dana ranije, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.
Bundesbank: Oporavak njemačke ekonomije se nastavlja
OPORAVAK
Bundesbank: Oporavak njemačke ekonomije se nastavlja
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo nastavilo se snažno oporavljati od krize izazvane pandemijom koronavirusa tijekom srpnja i kolovoza, no neće ovoga ljeta dosegnuti pretkrizne razine, izvijestila je u ponedjeljak njemačka središnja banka Bundesbank.
Plenković: Prioritet je do kraja mandata povećati mirovine za 10 posto
MIROVINE
Plenković: Prioritet je do kraja mandata povećati mirovine za 10 posto
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je prilikom potpisivanja Sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe poručio kako isplata mirovina nije upitna te istaknuo da je prioritet povećanje njihovog iznosa za 10 posto do kraja mandata Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE