GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tko će profitirati od trgovinskog rata između Kine i SAD-a?

Tko će profitirati od trgovinskog rata između Kine i SAD-a?
SCENARIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2019 / 21:18
Autor: SEEbiz
BERLIN - Dodatne američke tarife na uvoz robe iz Kine kojima prijeti Trump negativno bi se odrazile na Kinu, dok bi ujedno donijele umjerenu korist SAD-u, Europi i Britaniji.

Međutim, uzvratne kineske tarife mogle bi preokrenuti korist SAD-a u štetu i donekle ublažiti kineske gubitke, i omogućiti istovremeno Britaniji i EU da izvuku još veće koristi, pokazuje najnovija računica njemačkog Instituta IFO.

"Ukoliko dodatne američke tarife na uvoz iz Kine izazovu pad kineskog izvoza, države članice EU bile bi u situaciji da više izvoze u SAD. Međutim, i pozitivni efekti za Veliku Britaniju, EU i SAD, kao i negativne posljedice za Kinu su ograničene", kaže Marina Steininger, istraživačica IFO instituta.

Prema prvom scenariju, ako SAD uvedu 10-postotnu carinu na preostali uvoz iz Kine vrijedan 300 milijardi dolara, to bi Njemačkoj donijelo dodatni prihod od 94 milijuna eura, Francuskoj 129 milijuna eura, Italiji 183 milijuna, Španjolskoj 25 milijuna i Velikoj Britaniji 86 milijuna eura, navodi se u objavi IFO instituta.

Ukupna korist za 28-članu EU iznosila bi 1,5 milijardi eura i a za SAD 1,8 milijardi eura. Kina bi imala gubitak u iznosu od 24,8 milijardi eura.

"To proizlazi iz činjenice da jednostrano povećanje američkih carina favorizira domaće proizvođače i povećava prihode", kaže Steiniger.

Istovremeno, posljedice bi trpjeli američki potrošači, jer tarife nagrizaju kupovnu moć domaćinstava i smanjuju realne zarade, budući da carine poskupljuju uvoznu robu.

Prema scenariju broj dva, ukoliko Peking uzvrati uvođenjem 10-postotnih carina na američki uvoz, Kina bi mogla zabilježiti smanjenje štete na 21,6 milijardi eura, dok bi se dobitak SAD pretvorio u minus od 1,5 milijardi eura. Velika Britanija i EU bi i u ovom slučaju "trljale ruke" i najviše profitirale.

Njemačka bi zabilježila dodatnih 323 milijuna eura prihoda, Francuska 168 milijuna eura, Italija 231 milijun, Španjolska 25 milijuna, a Ujedinjeno Kraljevstvo 58 milijuna eura.

Ukupna korist za 28-člani blok iznosila bi 1,7 milijardi eura.

Ni deprecijacija juana ni negativni efekti rastućih neizvjesnosti za investitore nisu uključeni u ove proračune.

Tagovi: trgovinski rat, kineska ekonomija, američka ekonomija, Donald Trump, Europska unija, Velika Britanija
PROČITAJ I OVO
Neravnopravnost: Na globalnom tržištu rada manje od polovine žena
PORAZNO
Neravnopravnost: Na globalnom tržištu rada manje od polovine žena

NEW YORK - Manje od polovine žena globalno nalazi se na tržištu rada, što pokazuje da su se rodne razlike vrlo malo izmijenile posljednjih 25 godina, objavio je u utorak UN.

Španjolska sprema šest milijardi eura potpore za tržište rada
POTPORE
Španjolska sprema šest milijardi eura potpore za tržište rada
MADRID - Španjolska vlada usvojila je u utorak prijedlog mjera potpore za oporavak tržišta rada od koronakrize, vrijedan 5,79 milijardi eura, objavila je glasnogovornica vlade.
U rujnu 3,6 posto manje zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
U rujnu 3,6 posto manje zaposlenih na godišnjoj razini
ZAGREB - Krajem rujna u Hrvatskoj je bilo gotovo 1,53 milijuna zaposlenih osoba, što je za 0,4 posto manje nego u kolovozu, a 3,6 posto manje nego krajem lanjskog rujna, dok je stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 8,8 posto, pokazuju u utorak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Plenković: Dali smo novac privatnom sektoru, zato nemamo za veledrogerije
PREMIJER
Plenković: Dali smo novac privatnom sektoru, zato nemamo za veledrogerije
ZAGREB - Premijera Plenkovića su na presici novinari pitali kakvu poruku šalju građanima koje ovršuju dok u isto vrijeme država ne plaća svoje račune.
Prosječna plaća za kolovoz 6.723 kune
ZARADE
Prosječna plaća za kolovoz 6.723 kune
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za kolovoz je iznosila 6.723 kune, što je realno 0,1 posto više u odnosu na srpanj, a u odnosu na lanjski kolovoz više za 3,1 posto, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE