GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tko će biti najveći dobitnici u novoj raspodjeli MMF-ovih SDR-ova?

Tko će biti najveći dobitnici u novoj raspodjeli MMF-ovih SDR-ova?
MMF
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2021 / 08:35
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Ministri financija 20 vodećih gospodarstava spremaju se poduprijeti novu raspodjelu posebnih prava vučenja (SDR) Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako bi se siromašnim zemljama pomoglo u ublažavanju posljedica pandemije.

Ministri skupine G20 odobrit će novu raspodjelu MMF-ovih SDR-ova u protuvrijednosti 650 milijardi dolara, pokazuje dokument koji je Reuters dobio na uvid.

ŠTO SU POSEBNA PRAVA VUČENJA?

SDR-ovi su MMF-ova pričuvna imovina koja se može zamijeniti za dolare, eure, funte, jene i kineske juane.

Raspodjelu SDR-ova moraju odobriti zemlje-članice MMF-a, koje drže 85 posto ukupnih glasova. Budući da SAD ima 16,5 posto glasova, njegovo je stajalište presudno.

Dosad je MMF raspodijelio 204,2 milijarde SDR-ova, vrijednih približno 285 milijardi dolara.


KAKO SDR-OVI FUNKCIONIRAJU?

MMF izdaje SDR-ove središnjim bankama zemalja članica kao pričuvnu imovinu, odnosno imovinu koju one međusobno mogu lako zamijeniti konvertibilnim valutama.

Većina središnjih banaka radi to dobrovoljno, u suprotnom MMF ima ovlasti uredbom odrediti tko je dužan prihvatiti SDR-ove.

Vrijednost SDR-ova utvrđuje se svakodnevno, na temelju košarice pet glavnih međunarodnih valuta. Udio je dolara u košarici 42 posto, udio eura 31 posto, kineskog juana 11 posto, a japanskog jena i britanske funte po osam posto.

Nova raspodjela SDR-ova može se vrlo brzo provesti, u roku od nekoliko mjeseci, nakon što dobije dobije dovoljnu podršku međunarodne zajednice.

Tako je početkom lipnja 2009. godine MMF službeno predložio raspodjelu Odboru, a SDR-ovi su zemljama bili doznačeni do kraja kolovoza, podsjeća Reuters.

ZAŠTO BAŠ 650 MILIJARDI?

Iznos su diktirali praktični razlozi, tumače ekonomisti u banci Morgan Stanley.

MMF nema određene limite, no američki zakon ograničava iznos koji ministarstvo financija može prihvatiti i za njega glasati bez prethodnog odobrenja zastupnika u Kongresu.

TKO ĆE NAJVIŠE PROFITIRATI?

Budući da se SDR-ovi raspoređuju razmjerno kvotama MMF-ovih zemalja članica, distribucija snažno preteže prema većim i bogatijim zemljama kojima definitivno najmanje treba pomoć.

Samo SAD, Europska unija i Velika Britanija dobit će tako gotovo polovinu nove likvidnosti.

Bude li vrijednost novog izdanja 650 milijardi dolara, rezerve zemalja niskog dohotka trebale bi porasti za oko 21 milijardu dolara, procjenjuju analitičari.

Mogle bi dobiti i znatno više ako im bogatije zemlje, koje će dobiti oko 400 milijardi dolara, pozajme ili doniraju dio svojih novih SDR-ova.

Analitičari u banci Citi izračunali su da će se rezerve Zambije raspodjelom novih prava vučenja više nego udvostručiti dok bi one Zimbabwea trebale porasti više od šest puta.

Dobro će proći i zemlje poput Argentine, Turske, Šri Lanke, Južnoafričke Republike, Pakistana i Nigerije, čije bi se devizne pričuve mogle povećati u rasponu od 10 do 20 posto, procijenili su.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, SDR-ovi, posebna prava vučenja, juan, dolar, skupina G20
PROČITAJ I OVO
Ključni Fed-ov pokazatelj inflacije porastao 2,8% u veljači, kao što se i očekivalo
INFLACIJA
Ključni Fed-ov pokazatelj inflacije porastao 2,8% u veljači, kao što se i očekivalo
WASHINGTON - Inflacija je porasla u skladu s očekivanjima u veljači, vjerojatno držeći Federalne rezerve na čekanju prije nego počne razmatrati smanjenje kamatnih stopa, prema mjeri koju središnja banka smatra svojim važnijim barometrom.
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
PAD
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači pala treći mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to za više od 5 posto, znatno oštrije nego prethodnih mjeseci.
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
RAST
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji porasla 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine.
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE