GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tempo zapošljavanja u SAD-u ubrzao u siječnju

Tempo zapošljavanja u SAD-u ubrzao u siječnju
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2018 / 23:50
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - U američkom je gospodarstvu u siječnju pojačan tempo zapošljavanja uz potporu domaće i globalne potražnje, praćen najsnažnijim rastom plaća po satu na godišnjoj razini u više od osam i pol godina, pokazalo je u petak najnovije izvješće američke vlade.

U najvećem svjetskom gospodarstvu u siječnju je neto otvoreno 200 tisuća novih radnih mjesta, nakon novootvorenih 160 tisuća u prosincu 2017. godine, objavilo je u petak američko ministarstvo gospodarstva.

Stopa nezaposlenosti zadržala se pak na najnižim razinama u 17 godina od 4,1 posto, pokazalo je izvješće.

Prosječna plaća po satu uvećana je u siječnju za daljnjih devet centi, na 26,74 dolara, nakon što je u prosincu povećana za 11 centi.

Time je rast prosječne plaće po satu na godišnjoj razini dosegnuo 2,9 posto i najizrazitiji je od lipnja 2009. U prosincu je iznosio 2,7 posto.

Izvješće o solidnom zapošljavanju zrcali snažan zamah u gospodarstvu na početku nove godine. Ekonomisti rast zaposlenosti pripisuju ponajprije domaćoj i potražnji na globalnoj razini.

Rast zapošljavanja zabilježen je u svim sektorima. U proizvodnom je broj zaposlenih uvećan za 15 tisuća, nakon porasta za 21 tisuću u prosincu. Taj sektor snažnu podršku crpi iz domaće i snažne inozemne potražnje. Dodatno ga podupire slabi dolar jer povećava konkurentnost američke robe na inozemnim tržištima.

Zapošljavanje u graditeljskom sektoru ojačalo je unatoč neuobičajeno niskim temperaturama, uz novozaposlenih 36 tisuća radnika, nakon zaposlenih njih 33 tisuće u prosincu.

Poboljšanje je bilježio sektor maloprodaje, uz 15.400 novozaposlenih u siječnju, nakon što je u mjesecu ranije neto otpušteno 25.600 radnika.

I državni sektor povećao je broj zaposlenih, za četiri tisuće, nakon uzastopna dva mjeseca neto otpuštanja.

Novo zapošljavanje zabilježeno je i u segmentu profesionalnih i poslovnih usluga, ugostiteljstvu i turizmu, kao i segmentu zdravstva i socijalne podrške.

Tagovi: zapošljavanje u SAD-u
PROČITAJ I OVO
Kina izgurala SAD s pozicije glavnog trgovinskog partnera Europske unije
PROMJENE
Kina izgurala SAD s pozicije glavnog trgovinskog partnera Europske unije
BRUXELLES - Kina je u prva tri tromjesečja bila najveći trgovinski partner Europske unije, pretekavši Sjedinjene Države, što je posljedica epidemije covida-19 i naglog skoka kineske gospodarske aktivnosti.
Nezaposlenost u EU u listopadu nepromijenjena; u Hrvatskoj blago smanjena
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u EU u listopadu nepromijenjena; u Hrvatskoj blago smanjena
RIM - Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji zadržala se u listopadu na razini iz prethodnog mjeseca dok je u Hrvatskoj kliznula prema prosjeku Unije, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.
Glas poduzetnika traži hitno razrješenje Ćorića
ZAHTJEVI
Glas poduzetnika traži hitno razrješenje Ćorića
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika smatra nedopustivim da je gospodin Ćorić još uvijek ministar gospodarstva.
Ćorić: Kriza nije vrijeme za razgovor o smanjenju PDV-a
PDV
Ćorić: Kriza nije vrijeme za razgovor o smanjenju PDV-a

ZAGREB - Kriza nije razdoblje u kojemu bi trebalo razgovarati o smanjenju PDV-a, rekao je u srijedu ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u emisiji Hrvatskog radija "A sada vlada".

Biden najavio pomoć Amerikancima pritisnutim krizom
POMOĆ
Biden najavio pomoć Amerikancima pritisnutim krizom
WASHINGTON - Izabrani predsjednik Joe Biden je u utorak obećao pomoć svim Amerikancima pritisnutim gospodarskom krizom koju je njegova buduća ministrica financija nazvala "američkom tragedijom".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE