GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Talijanski industrijalci bijesni na političare: Nemamo vremena, prijeti kaos

Talijanski industrijalci bijesni na političare: Nemamo vremena, prijeti kaos
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2022 / 22:32
Autor: SEEbiz / klix.ba
RIM - Italija si ne može priuštiti više tjedana političke inercije nakon izbora ovog mjeseca, rekli su poslovni čelnici, dodajući da visoke cijene energije već prisiljavaju sve više tvrtki na smanjenje proizvodnje.

Okupljeni na obalama jezera Como na godišnjem Ambrosetti Forumu ovog vikenda, vlasnici kompanija napali su političare zbog svrgavanja premijera Marija Draghija usred europske energetske krize.

"Prije nego što se ministri nove vlade saberu, bit će Božić, ali mi se suočavamo s problemima koje treba riješiti u danima, a ne u tjednima", rekao je Armando De Nigris, predsjednik istoimenog proizvođača balzamičnog octa.

Rekordne cijene plina više su nego udvostručile troškove zgušnjavanja grožđa koje ide u 35 milijuna boca balzamičnog octa koje De Nigris proizvede svake godine.

“Riskiramo proizvodnju nečega što nećemo moći prodati za šest mjeseci jer ne možemo prenijeti povećanje cijena”, rekao je.

Blok desnog centra na putu je za jasnu pobjedu na izborima 25. rujna, ali formiranje vlade je notorno spor proces u Italiji, piše Reuters.

Industrijski lobi Confindustria prošlog je tjedna upozorio da je Italija suočena s gospodarskim šokom zbog viših cijena energije i pozvao na podršku privremenoj upravi koju će voditi Draghi, bivši čelnik Europske središnje banke.

Italija je ove godine već namijenila više od 50 milijardi eura kako bi pokušala ublažiti utjecaj većih troškova energije za poduzeća i kućanstva, a više pomoći očekuje se ovaj tjedan.

Riccardo Illy, predsjednik prehrambene grupe Polo del Gusto, koja posjeduje francuski brend čaja Damman Freres i čokoladnu marku Domori, boji se da će Italija propustiti neka od obećanih EU fondova za oporavak nakon covida.

"Draghi je mogao nastaviti do kraja svog mandata... Tko god bude sljedeći, izgubit ćemo milijarde eura", rekao je.

Italija je u redu za oko 200 milijardi eura, no sredstva su uvjetovana provođenjem niza reformi.

Oslanjanje na ruski plin i veliki proizvodni sektor sastavljen uglavnom od malih poduzeća čine talijansko gospodarstvo posebno ranjivim na energetsku krizu.

Od početka sukoba u Ukrajini u veljači, mnoge tvrtke u energetski intenzivnim sektorima poput čelika, stakla, keramike i papira bile su prisiljene smanjiti proizvodnju jer su troškovi proizvodnje postali previsoki.

"Kada sljedeći ministar gospodarstva počne rješavati naše probleme, a možemo se samo nadati da je on najbolji od svih ministara, moglo bi biti prekasno", rekao je Romano Pezzotti, koji vodi tvrtku za recikliranje metala Fersovere u blizini sjevernog grada Bergama.

"Nakon što su napravili veliku pogrešku rušenja vlade tijekom najgore krize prošlog stoljeća...političari će se morati ponovno obratiti nekome tko je sposoban riješiti probleme zemlje", dodao je.

Tagovi: talijanski industrijalci, Mario Draghi, Riccardo Illy, Confindustria, Armando De Nigris
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE