GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Talijanski BDP mogao bi pasti do 13 posto

Talijanski BDP mogao bi pasti do 13 posto
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2020 / 17:30
Autor: SEEbiz / H
RIM - Talijansko gospodarstvo ove bi se godine zbog koronakrize moglo smanjiti do 13 posto, rekao je u petak guverner talijanske središnje banke.

"Prema osnovnom scenariju, pad gospodarstva ove bi godine iznosio devet posto”, rekao je guverner Ignazio Visco.

"Drugi scenarij, koji se temelj na pesimističnijim, iako ne na ekstremnim pretpostavkama, predviđa pad BDP-a u ovoj godini za 13 posto i znatno sporiji oporavak u 2021. godini", upozorio je.

Njegovo upozorenje vremenski se poklopilo s Istatovom izmjenom procjene rasta u prvom tromjesečju.

Talijanski BDP pao je u prva tri ovogodišnja mjeseca za 5,3 posto na kvartalnoj razini, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima statističkog ureda. Prva procjena pokazivala je pad od 4,7 posto.

Pola talijanske recesije posljedica je mjera karantene a druga polovina pada svjetske trgovine i oštrog pada turizma, rekao je guverner.

Po njegovim procjenama, talijanski manjak u proračunu skočit će ove godine na 10,4 posto BDP-a, s prošlogodišnjih 1,6 posto. Javni dug iskazan udjelom u BDP-u porast će za 21 postotni bod, na 156 posto BDP-a.

"Jedno je sigurno: nakon pandemije razina javnog i duga privatnog sektora bit će puno veća a nejednakost izraženija, i to ne samo na području ekonomije", poručio je guverner talijanske središnje banke.

Tagovi: talijanska ekonomija, Italija, Ignazio Visco
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE