GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Talijanska središnja banka podigla procjenu rasta u 2021.

Talijanska središnja banka podigla procjenu rasta u 2021.
BOLJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2021 / 17:12
Autor: SEEbiz / H

RIM - Talijansko gospodarstvo porast će ove godine blizu pet posto, procijenila je u petak središnja banka, podigavši procjenu zahvaljujući poboljšanju epidemiološke situacije i boljim rezultatima u prvom tromjesečju.

Banka je bila prognozirala da će gospodarstvo ove godine porasti 4,4 posto dok statistički ured početkom mjeseca nije revidirao podatke za prvo tromjesečje, koji su pokazali rast aktivnosti na tromjesečnoj razini za 0,1 posto, Prva je procjena pokazivala pad za 0,4 posto.

U 2022. godini rast će po bančinim novim procjenama usporiti na 4,5 posto.

Procjena središnje banke za ovu godinu nešto je bolja od one vlade u Rimu, koja je u travnju prognozirala rast aktivnosti za 4,5 posto. Vladina procjena za 2022. nešto je pak viša od one središnje banke i predviđa rast aktivnosti za 4,8 posto.

Glavni će pokretači rasta u obje godine po središnjoj banci biti ulaganja, koja će "značajno porasti" zahvaljujući prigušenoj neizvjesnosti povezanoj s pandemijom covida 19, niskim kamatnim stopama i projektima financiranima novcem iz europskog fonda za oporavak.

Gospodarstvo će se vratiti na pretpandmijsku razinu negdje iduće godine, zaključila je središnja banka.

U 2020. godini aktivnosti su pale 8,9 posto, najsnažnije od kraja Drugog svjetskog rata.

Središnja banka procjenjuje i da će inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) ove godine u prosjeku iznositi 1,3, posto, te blago oslabiti u 2022., na 1,2 posto.

U 2020. cijene su gotovo stagnirale.

Stopa nezaposlenosti trebala bi ove godine u prosjeku iznositi 10,2 posto, te kliznuti na 9,9 posto u 2022., procjenjuje središnja banka.

Tagovi: Talijanska središnja banka, talijanska ekonomija, Italija
PROČITAJ I OVO
Poskupljenja dramatično promijenila životne navike građana Hrvatske
NAVIKE
Poskupljenja dramatično promijenila životne navike građana Hrvatske
ZAGREB - Inflacija i drastično poskupljenje praktički svih namirnica definitivno se odražava na potrošačke navike, a podaci koje je Jutarnji list ekskluzivno pribavio od agencije GfK Hrvatska pokazuju kako se u prvih osam mjeseci ove godine, u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, brojne kategorije suočavaju s padom potražnje.
Lukašenko zabranio rast cijena u Bjelorusiji
BIZARNO
Lukašenko zabranio rast cijena u Bjelorusiji
MINSK - Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko dekretom je zabranio povećanje cijena u svojoj zemlji.
Fitch signalizirao slabiju ocjenu britanskog duga
SIGNALI
Fitch signalizirao slabiju ocjenu britanskog duga

LONDON - Agencija Fitch izmijenila je izglede za kreditni rejting britanskog državnog duga iz "stabilnih" u "negativne", signaliziravši da bi ga mogla sniziti u idućim mjesecima budući da je predloženi mini-proračun oslabio vladin politički kapital.

Pad prometa u maloprodaji EU-a, eurozone i Hrvatske u kolovozu
MALOPRODAJA
Pad prometa u maloprodaji EU-a, eurozone i Hrvatske u kolovozu
BRUXELLES - Promet u maloprodaji Europske unije i eurozone u kolovozu je ponovno smanjen, pritisnut slabijim prometom u trgovinama hrane, pića i duhana, a i Hrvatska je bilježila pad, na razini europskog prosjeka, pokazale su procjene Eurostata.
Građevinarstvo i maloprodaja u padu, rastu izvoz i uvoz
EKONOMSKA SLIKA
Građevinarstvo i maloprodaja u padu, rastu izvoz i uvoz
ZAGREB - Ekonomski sentiment svih sektora u Hrvatskoj nalazi se u fazi usporavanja od ožujka 2022. godine, tvrde mladi znanstvenici s Ekonomskog fakulteta Zagreb koji su prije nekoliko godina razvili Semafor ekonomske klime preko kojega prate ekonomske procese, piše Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE