GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Talijanska središnja banka podigla procjenu rasta u 2021.

Talijanska središnja banka podigla procjenu rasta u 2021.
BOLJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2021 / 17:12
Autor: SEEbiz / H

RIM - Talijansko gospodarstvo porast će ove godine blizu pet posto, procijenila je u petak središnja banka, podigavši procjenu zahvaljujući poboljšanju epidemiološke situacije i boljim rezultatima u prvom tromjesečju.

Banka je bila prognozirala da će gospodarstvo ove godine porasti 4,4 posto dok statistički ured početkom mjeseca nije revidirao podatke za prvo tromjesečje, koji su pokazali rast aktivnosti na tromjesečnoj razini za 0,1 posto, Prva je procjena pokazivala pad za 0,4 posto.

U 2022. godini rast će po bančinim novim procjenama usporiti na 4,5 posto.

Procjena središnje banke za ovu godinu nešto je bolja od one vlade u Rimu, koja je u travnju prognozirala rast aktivnosti za 4,5 posto. Vladina procjena za 2022. nešto je pak viša od one središnje banke i predviđa rast aktivnosti za 4,8 posto.

Glavni će pokretači rasta u obje godine po središnjoj banci biti ulaganja, koja će "značajno porasti" zahvaljujući prigušenoj neizvjesnosti povezanoj s pandemijom covida 19, niskim kamatnim stopama i projektima financiranima novcem iz europskog fonda za oporavak.

Gospodarstvo će se vratiti na pretpandmijsku razinu negdje iduće godine, zaključila je središnja banka.

U 2020. godini aktivnosti su pale 8,9 posto, najsnažnije od kraja Drugog svjetskog rata.

Središnja banka procjenjuje i da će inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) ove godine u prosjeku iznositi 1,3, posto, te blago oslabiti u 2022., na 1,2 posto.

U 2020. cijene su gotovo stagnirale.

Stopa nezaposlenosti trebala bi ove godine u prosjeku iznositi 10,2 posto, te kliznuti na 9,9 posto u 2022., procjenjuje središnja banka.

Tagovi: Talijanska središnja banka, talijanska ekonomija, Italija
PROČITAJ I OVO
Usvojen crnogorski budžet
BUDŽET
Usvojen crnogorski budžet

PODGORICA _ Crnogorski parlament usvojio je danas zakon o budžetu za 2021. godinu, kojim je predviđeno 2,46 milijardi evra priliva i izdataka, a kao glavni cilj je navedeno stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak i stabilizacija javnih finansija.

Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
CIJENE
Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
ANALIZA - Prema najnovijim podacima DZS-a, godišnja inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena zabilježila je u svibnju nastavak pozitivnih stopa rasta.
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
KONKURENTNOST
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
ZAGREB - Hrvatska se u ovogodišnjem izvješću nalazi na 59. mjestu od ukupno 64 svjetske ekonomije, što je poboljšanje pozicije za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu.
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
OŠTAR PAD
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
PODGORICA - Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore pao je u prvom kvartalu 6,4 odsto, pokazuju preliminarni podaci Monstata.
Dio radnika nije dobio povrat poreza, čekaju da tvrtke plate obveze državi
POREZ
Dio radnika nije dobio povrat poreza, čekaju da tvrtke plate obveze državi
ZAGREB - Ove je godine Porezna uprava izdala oko 675.000 rješenja i obavijesti o porezu na dohodak za 2021. godinu, prema kojima su građani ostvarili pravo na povrat poreza u iznosu od 1,76 milijardi kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE