GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Talijanska industrijska proizvodnja snažno pala u prosincu

Talijanska industrijska proizvodnja snažno pala u prosincu
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.02.2020 / 20:00
Autor: SEEbiz / H
RIM - Industrijska proizvodnja u Italiji pala je u prosincu 2019. najsnažnije u posljednje dvije godine, pokazali su u ponedjeljak podaci talijanskog statističkog ureda ISTAT-a.

Proizvodnja u industriji u posljednjem je mjesecu prošle godine prema sezonski prilagođenim podacima pala 2,7 posto u odnosu na studeni kada je stagnirala.

Prosinački je pad najveći od siječnja 2018. kada je proizvodnja potonula 3,2 posto.

Na godišnjoj razini proizvodnja je prema podacima prilagođenim za kalendarska odstupanja i broj radnih dana potonula 4,3 posto, nakon 0,8-postotnog smanjenja u prethodnom mjesecu.

U prerađivačkoj industriji zabilježen je u prosincu pad za 4,2 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije.

U rudarstvu i eksploataciji kamena proizvodnja je potonula čak 10,4 posto, dok je pad u sektorima električne energije, plina, hidrocentrala te klima uređaja iznosio 5,3 posto.

Smanjenje je zabilježeno u svim sektorima, uključujući poluproizvode, energente, kapitalna dobra i usluge.

Prema neprilagođenim podacima, industrijska je proizvodnja u Italiji u prosincu na godišnjoj razini pala 1,3 posto, nakon 3,8-postotnog pada u prethodnom mjesecu.

U četvrtom tromjesečju smanjila se 1,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. U cijeloj 2019. godini pala je 1,3 posto.

Tagovi: talijanska industrijska proizvodnja, talijanska ekonomija, Italija, industrijska proizvodnja
PROČITAJ I OVO
Godišnja inflacija u eurozoni u svibnju 6,1%
CIJENE
Godišnja inflacija u eurozoni u svibnju 6,1%
FRANKFURT - U europodručju je u svibnju izmjerena inflacija od 6,1 posto na godišnjoj razini, nakon što su u travnju cijene robe široke potrošnje porasle za sedam posto na godišnjoj razini, napominje europski statistički ured Eurostat u današnjoj prvoj procjeni.
Inflacija usporila šesti mjesec zaredom
USPORAVANJE
Inflacija usporila šesti mjesec zaredom
ZAGREB - Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena indeksom potrošačkih cijena, u svibnju ove godine usporila je na 7,9 posto na godišnjoj razini, objavio je u četvrtak DZS, što predstavlja usporavanje inflacije šesti mjesec zaredom te najnižu stopu inflacije od ožujka lani.
Tri važna razloga za nastavak rasta maloprodaje
MALOPRODAJA
Tri važna razloga za nastavak rasta maloprodaje
ANALIZA - Prema podacima koje je u ponedjeljak objavio Državni zavod za statistiku, realni promet od trgovine na malo porastao je u travnju na mjesečnoj i na godišnjoj razini.
Usporavanje inflacije u Sloveniji
CIJENE
Usporavanje inflacije u Sloveniji
LJUBLJANA - Godišnja stopa inflacije u Sloveniji u svibnju je dosegla 8,4 posto, nakon što je u travnju iznosila 9,4 posto. Najviše su na to utjecale poskupljenja hrane, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Cijene su bile više i na mjesečnoj razini, i to za 1,1 posto, a najskuplji je bio duhan.

Stabilizacija svjetske robne razmjene na početku godine
WTO
Stabilizacija svjetske robne razmjene na početku godine
ŽENEVA - Svjetska robna razmjena stabilizirala se u prvom tromjesečju, a do sredine godine oporavak bi mogao ubrzati, pokazalo je u srijedu izvješće Svjetske trgovinske organizacije (WTO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE