GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Talijanska ekonomija gotovo stagnirala u 2019.

Talijanska ekonomija gotovo stagnirala u 2019.
STAGNACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2020 / 13:27
Autor: SEEbiz / H
RIM - Talijansko gospodarstvo gotovo je stagniralo u 2019. godini ali je proračunski manjak iskazan udjelom u BDP-u bio najniži u dvanaest godina, pokazali su u ponedjeljak podaci talijanskog statističkog ureda ISTAT-a.

Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je prošle godine 0,3 posto, nakon 0,8-postotnog pada u 2018., izvijestio je ISTAT, povisivši preliminarnu procjenu za 0,1 postotni bod. Vlada je rast u 2019. procijenila na 0,1 posto.

U rujnu prošle godine koalicija Pokreta pet zvjezdica i Demokratske stranke lijevog centra prognozirala je da će BDP u 2020. porasti 0,6 posto ali ekonomisti smatraju da to neće biti moguće.

U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju aktivnosti su pale a epidemija koronavirusa na sjeveru zemlje u veljači prouzročila je ozbiljne poremećaje pa mnogi analitičari sada očekuju pad BDP-a u ovoj godini.

Pozornost je pak privukao podatak ISTAT-a da je proračunski manjak iskazan udjelom u BDP-u prošle godine iznosio 1,6 posto, što znači da je bio najniži od 2007. godine i gotovo upola niži od najviše dopuštene razine u Europskoj uniji od tri posto.

Vlada je za prošlu godinu zacrtala manjak od 2,2 posto koliko je iznosio i u 2018. godini.

Iako je vlada istu razinu zacrtala i za ovu godinu, dužnosnici su proteklih dana najavili da će je podići jer se država mora dodatno zadužiti kako bi sanirala utjecaj epidemije na gospodarstvo.

Talijanski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je u 2019. nepromijen u odnosu na godinu ranije i iznosio je 134,8 posto. To znači da je također bio niži no što je vlada zacrtala, ciljajući na 135,7 posto, napominje Reuters.

Tagovi: Italija, talijanska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE